Iluminat public cu program într-o comună din Galați. Localnic: „Dacă se întâmpla furturi, agresiuni, cine răspunde?”

0
0

De frica facturilor la energie, o primărie din județul Galați a decis ca iluminatul public, pe timpul nopții, să fie cu program. O parte dintre localnici nu privesc cu ochi buni decizia Primăriei.

Iluminat public cu program în comuna Slobozia Conachi FOTO: Arhivă Adevărul
Iluminat public cu program în comuna Slobozia Conachi FOTO: Arhivă Adevărul

Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, consideră că localnicii trebuie să dea dovadă de responsabilitate pentru economisirea energiei electrice. Un prim pas a fost anunțat deja, pe pagina de Facebook: iluminatul public va funcționa în fiecare noapte conform unui program.

Prin urmare, noaptea, becurile de pe stâlpi se vor aprinde în două reprize, în intervalele orare 20.00 – 01.00 și 03.00- 05.30. Primăria nu a stabilit cât timp va aplica restricțiile și nici nu a exclus introducerea de alte măsuri în vederea economisirii energiei electrice

„În perioada următoare cu toții va trebui să dăm dovadă de responsabilitate în vederea economisirii energiei electrice. Astfel, o prima măsură luată de administrația locală pentru reducerea consumului de electricitate, privește iluminatul public. Vă informăm pe această cale că la nivelul comunei Slobozia Conachi iluminatul public va funcționa între orele 20,00 – 01,00 și 03,00- 05,30”, a scris primarul Emil Dragomir, pe rețeaua de socializare.

Mesajul primarului a fost însoțit de mai multe comentarii ale localnicilor. De exemplu, o femeie susține că, marți, 13 septembrie, becurile în sat au fost aprinse până la 10.00 dimineața. „Au fost aprinse pentru a fi înlocuite lămpile arse”, i-a răspuns primarul Emil Dragomir.

Alți localnici se tem că ar putea crește infracționalitatea în comună.

„În perioada când iluminatul public va fi oprit, poate crește infracționalitatea (furturi). În acea perioada ar fi recomandabil să patruleze echipaje de poliție (dar asta implică consum de combustibil). (...) Dacă se întâmplă doamne ferește: furturi, agresiuni, etc... cine răspunde  Sau se bagă cumva lege să fie amendată orice persoană care circula în această perioadă de beznă totală pe străzi”, sunt câteva dintre mesajele oamenilor.

Taxă pe iluminat public, la Ivești

La începutul anului, comuna Ivești din județul Galați a fost printre puținele din țară în care era instituită „taxa pe iluminatul public”. Consiliul Local a aprobat Hotărârea nr 5/31.01.2022 referitoare la „instituirea taxei speciale pentru prestarea serviciului de iluminat public pentru anul 2022”.

Localnicii din Ivești trebuie să plătească taxă pentru iluminat   FOTO: Document/Proiect de hotărâre
Localnicii din Ivești trebuie să plătească taxă pentru iluminat FOTO: Document/Proiect de hotărâre

Administrația locală a stabilit un cuantum de 3 lei/lunar al taxei care trebuie plătită de către proprietarul fiecărei gospodării și de firmele din localitate.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite