Galaţi: Război între locatarii unui bloc din cauza fierului vechi de la subsol
0Un grup de proprietari de apartamente cere demisia preşedintelui Asociaţiei nr.823 Vânzarea fierului vechi provenit de la ţevile de la subsol a generat un scandal de proporţii între locatari şi administratorul unui bloc
Scandalul a început în urmă cu un an, la puţin timp după ce au fost înlocuite conductele din subsolul blocului D6. Locatarii au acuzat conducerea Asociaţiei nr.823 că ar fi folosit în scopuri neortodoxe banii rezultaţi din vânzarea unei mari cantităţi de fier vechi provenit din conducte, ţevi de fontă şi vane.
„Ne-au spus că, din banii încasaţi pe fierul vechi a cumpărat gazon, dar în jurul blocului nu a fost amenajat niciun spaţiu verde, din contră s-a distrus, fiind acoperit cu pietriş”, se plânge Manole Dionisie.
În replică, administratorul Asociaţiei 823, Elena Georgescu ne-a declarat: „Dom’le acelea erau ţevi pline cu dejecţii. Cine cumpără aşa ceva? De aceea nu există nicio chitanţă. Erau deteriorate şi au fost aruncate”.
Oamenii au făcut o serie de plângeri şi la Poliţie, prin care sesizează faptul că nu s-a depus în cadrul asociaţiei factura sau bonul fiscal cu privire la vânzarea fierului vechi scos de la subsolul blocului D6, în urma înlocuirii conductelor.
Răspunsul Secţiei 2 de Poliţie a fost acelaşi : „Ţevile care erau sparte şi ruginite au fost transportate la un centru de fier vechi cu acordul locatarilor, iar banii rezultaţi au fost folosiţi pentru înfrumuseţarea spaţiului verde aferent blocului”, susţine comisarul Adrian Talaba.
Cum „misterul” fierului vechi nu a fost elucidat, locatarii au mai găsit o nemulţumire şi au reclamat Direcţiei Finanţelor Publice faptul că preşedintele asociaţiei, Mihai Ştefan, primeşte din 2004 un venit de 100 lei fără a avea un act legal de muncă. În urma petiţiei, DFPG a efectuat un control în cadrul asociaţiei şi a întocmit un raport de inspecţie fiscală.
„Vrem să se facă public acel raport. Ne este temă că ne-am putea trezi că trebuie să plătim noi. Noi dorim să se facă o şedinţă şi să vedem cine este vinovatul”, spune Alexandru Toderaşc, locatar.
Nereguli confirmate de Direcţia de Finanţe
În urma unui control realizat de către Direcţia Publică de Finanţe Galaţi, din data de 29 septembrie 2009, s-a constatat că Asociaţia de Proprietari nr. 823 are obligaţii suplimentare de plata la bugetul consolidat al statului, de 14.391 de lei, constând în impozit pe venituri şi contribuţii sociale.