Curtea de Conturi a descoperit plăţi ilegale în sumă de peste 740.000 de lei la Primăria Matca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Costea, primarul de la Matca
Nelu Costea, primarul de la Matca

S-au găsit, printre altele, plăţi peste avansurile legale, nerecuperate, din achiziţionări de bunuri sau prestări servicii, precum şi plăţi pentru lucrări neexecutate la obiective de investiţii, sume necuvenite ca urmare a depăşirii valorii din ofertă, plata unor utilaje şi materiale lăsate în custodie şi nepuse în operă etc.

Curtea de Conturi a descoperit numeroase nereguli la mai multe primării din judeţul Galaţi. Cel mai grave sunt la Barcea (despre care v-am prezentat detalii în ediţia de ieri), după care urmează comuna Matca, unde primar este pedelistul Nelu Costea.

Avansuri ilegale, adică finanţarea unor firme private din bani publici

Nu mai puţin de 381.000 lei reprezintă plăţile peste avansurile legale, nerecuperate, pentru achiziţionări nerealizate (deci fictive) de bunuri sau prestări servicii. Cu alte cuvinte, primăria Matca a finanţat fără dobândă o serie de firme private, sub acoperirea că s-au dat avansuri pentru achiziţii!

S-au efectuat plăţi nelegale (plăţi peste avansurile legale nerecuperate prin achiziţii publice de lucrări), în cazul cheltuielilor de capital finanţate de la bugetul de stat pentru un obiectiv de investiţii, sumă nerecuperată şi nevirată în contul bugetului de stat până la data prezentului control, ca urmare a nerespectării prevederilor legale", specifică cei de la Curtea de Conturi în raport.

Alte 361.000 de lei reprezintă plăţile făcute peste normele, cotele sau baremurile legale aprobate, reprezentând lucrări neexecutate la obiective de investiţii, sume necuvenite ca urmare a depăşirii valorii din ofertă, plata unor utilaje şi materiale lăsate în custodie şi nepuse în operă etc. şi alte cheltuieli nelegale.

De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi au mai descoperit că primarul de la Matca, a acceptat majorarea nejustificată a valorii contractului de achiziţie publică la un obiectiv de investiţii, motivat de faptul că executantul lucrării a prezentat o ofertă subevaluată (132.000 lei).

La alt obiectiv de investiţii plăţile efectuate nu au la bază documente justificative, care să confirme realizarea unor lucrări de construcţii conform ofertei şi condiţiilor din contract (229.000 lei), iar o serie de investiţii locale s-au făcut fără autorizaţie de construcţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite