Cum să îngrijeşti interiorul maşinii cu bani puţini. Legătura dintre parbriz şi funcţionarea incorectă a airbag-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngrijirea interiorului maşinii trebuie făcută periodic, la intervale de două luni Foto: www.automarket.ro
Îngrijirea interiorului maşinii trebuie făcută periodic, la intervale de două luni Foto: www.automarket.ro

Interiorul este unul dintre cele mai importante elemente ale unui automobil. Fie că vorbim de un low-cost sau de un model de lux, contează foarte mult cum arată interiorul unui vehicul atât ca notă generală, dar şi pentru menţinerea în stare bună a componentelor maşinii.

Trecând peste aspectele legate de design şi calitatea materialelor utilizate, interiorul unui automobil are un punct comun pentru toate automobilele fabricate vreodată: curăţenia. Deşi pare un aspect neimportant, curăţenia unui interior este unul dintre cele mai neglijate elemente la un automobil. Există câteva trucuri care vă vor aduce interiorul maşinii la o stare cât mai apropiată de momentul în care a plecat vehiculul din fabrică.

Covoraşele şi podeaua

Covoraşele unui automobil sunt mai importante decât vă imaginaţi. În primul rând, acestea separă încălţămintea purtată de şofer şi de pasageri de podea şi de materialul care acoperă podeaua. Acesta din urmă este destul de subţire, iar întăriturile din cauciuc montate din fabrică se uzează în timp.

Locurile în care această uzură este cel mai uşor de observat sunt cele în care stau picioarele şoferului. Spre exemplu, veţi găsi o urmă cu o lungime de câţiva centimetri în apropierea pedalei de acceleraţie. Respectiva urmă se formează în timp atunci când şoferul stă cu piciorul pe acceleraţie şi marginea pantofilor săi zgârie podeaua. Excepţie fac încălţările speciale pentru condus, cu talpă din cauciuc şi cu margine rotunjită.

Cum putem rezolva această problemă? În primul rând, trebuie să aspirăm atât podeaua, cât şi covoraşele, să curăţăm ambele elemente şi să înlocuim covoraşele uzate din timp. ”Dacă vreţi să păstraţi automobilul în stare cât mai apropiată de cea în care a părăsit fabrica, optaţi pentru covoraşe originale sau măcar pentru cele realizate de un producător independent pentru acel automobil. Cele mai ieftine covoraşe de pe piaţă sunt prea subţiri, sunt realizate dintr-un material textil ieftin sau din cauciuc prost şi îi dau automobilului un aspect mai ieftin. În plus, acestea sunt prea mari sau prea mici şi riscaţi să vă deranjeze atunci când conduceţi”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Parbrizul, luneta şi geamurile laterale

Suprafeţele vitrate ale automobilului sunt esenţiale la condus, iar starea acestora trebuie să fie bună în fiecare moment al exploatării. Spre exemplu, un parbriz crăpat sau montat incorect va duce la funcţionarea incorectă a airbag-urilor în caz de accident.

Între timp, chederele crăpate, tăiate sau desprinse pot duce la infiltraţii de apă şi pot înlesni accesul hoţilor în automobil. Pentru un plus de protecţie, puteţi apela la o companie specializată în detailing, care va aplica la cerere un set de folii transparente antiefracţie.

Evitaţi aplicarea abţibildurilor pe geamuri dacă acestea nu sunt obligatorii şi îndepărtaţi rapid elementele vechi odată ce acestea nu mai sunt valabile. Un exemplu în acest sens este abţibildul furnizat odată cu asigurarea RCA şi vechile roviniete.

Volanul şi schimbătorul de viteze

Volanul este unul dintre cele mai importante elemente ale interiorului. Motivul? Şoferul îl atinge în permanenţă atunci când conduce, deci suprafaţa acestuia este predispusă la murdărie, uzură şi mici zgârieturi. Volanele automobilelor second-hand au aspectul de "ros", aspect care se formează în timp din cauza expunerii la soare şi a frecării cu palmele şoferului.

Cea mai bună metodă de protecţie este curăţarea frecventă şi utilizarea unui parasolar. În cazul în care materialul în care este îmbrăcat volanul s-a deteriorat, apelaţi la un atelier specializat pentru a-l îmbrăca în piele. Evitaţi albul şi combinaţiile ciudate de culori, deoarece albul se murdăreşte rapid, iar nuanţele neobişnuite ar deranja eventualii clienţi la revânzarea automobilului.

Excepţia? Automobilul este vopsit într-o culoare deosebită, iar volanul se asortează cu exteriorul. Chiar şi în situaţia respectivă, totul ţine de gusturi. O altă problemă a volanului este faptul că este unul dintre cele mai neglijate elemente ale automobilului. Mai precis, acesta găzduieşte numeroase bacterii, iar şoferul riscă să se îmbolnăvească dacă nu îl curăţă şi pe acesta cu atenţie. Adesea, şoferii curăţă doar bordul şi feţele de uşi, volanul fiind lăsat în urmă, ca şi cum nu ar exista.

Schimbătorul de viteze este un alt element important al interiorului, deoarece şoferul îl va atinge la scurtă vreme de la urcarea în vehicul şi de fiecare dată când schimbă treapta de viteză. ”În cazul uzurii excesive a manetei de schimbare a treptelor de viteză, evitaţi elementele aftermarket din plastic şi chiar elementele din metal care nu respectă design-ul iniţiat de constructor. În unele cazuri, aceste ornamente arată dizgraţios şi "strică" aspectul interiorului. Cea mai bună soluţie ar fi schimbarea acestui ornament cu o piesă originală, în cazul în care uzura sa este evidentă”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Plafonul

Materialul textil care îmbracă plafonul are o nuanţă deschisă în cele mai multe cazuri şi se murdăreşte destul de uşor. Fie că vorbim de praf, de grăsimea de pe mâinile unor pasageri sau chiar de un suc acidulat care "zboară" dintr-o sticlă agitată în prealabil, aspectul plafonului este foarte uşor de avariat.

În unele cazuri, găsim plafoniere arse de ţigară, cu pete ciudate şi chiar cu zgâieturi. Cea mai neplăcută situaţie este desfacerea materialului textil de plafon. Problema este cauzată de spuma aplicată pe partea interioară a plafonului, care se usucă în timp şi duce la desprinderea adezivului folosit la îmbinarea cu materialul textil care o acoperă.

Lipirea este doar o soluţie temporară, rezolvarea problemei constând în restaurarea tapiţeriei plafonului şi a stratului de spumă de protecţie. Această operaţiune este prea complicată pentru a fi efectuată pe cont propriu, de aceea este recomandat să apelaţi la asistenţă specializată.

Portbagajul

Portbagajul este locul potrivit pentru acumularea de microbi şi mirosuri neplăcute. Un prim pas ar fi curăţarea acestuia şi aspirarea prafului din fiecare colţ, inclusiv din spaţiul destinat roţii de rezervă. Pentru protecţia pe termen lung, ar fi indicată achiziţia unui covoraş din cauciuc.

Unii producători oferă covoraşe din cauciuc potrivite pentru portbagajele modelelor populare. Astfel, puteţi găsi un element care să se potrivească în portbagaj şi să evite scurgerea apei şi a altor soluţii vărsate în portbagaj. Este indicat să curăţaţi portbagajul la întâlnirea cu potenţialii cumpărători.

Ornamentele interioare

Unele modele au un interior modest, cu ornamente din plastic şi chiar cu elemente metalice neacoperite. În schimb, alte modele au ornamente din lemn, metal şi chiar fibră de carbon. Lăsându-le pe cele din urmă deoparte, ornamentele respective trebuie îngrijite frecvent cu soluţii dedicate.

Cel mai bine este să evitaţi avarierea acestora şi să nu încercaţi să modificaţi interiorul pentru adaptarea unor elemente dizgraţioase. Suporturile de telefon montate în bord au reprezentat, o bună perioadă de vreme, o problemă pentru interioarele unor modele care nu aveau suporturi de pahar şi alte spaţii de depozitare similare.

Scaunele

După volan şi schimbătorul de viteze, scaunele unui automobil sunt cel de-al treilea element ca importanţă. Retapiţarea acestora este un proces complicat şi costisitor, în timp ce avarierea scaunelor se realizează extrem de repede, mai ales dacă nu sunteţi atenţi.

”Totul ţine de cum urcaţi şi coborâţi din automobil. Abordarea greşită vizează pivotarea pe şezutul scaunul şi ieşirea cu picioarele înainte, în timp ce alţi şoferi zgârie marginea suportului lateral al scaunului atunci când încearcă să iasă din maşină într-o parcare aglomerată. Chiar şi cu o husă, scaunele pot fi avariate prin aceleaşi metodă, singura soluţie pentru protecţia acestora fiind grija la urcarea şi la coborârea din vehicul”, detaliază inginerul Marcel Boghian.

Pentru curăţarea scaunelor, soluţiile şi metodele diferă de la un material la altul. În orice caz, trebuie să încercaţi respectiva soluţie pe o porţiune mică de material, ascunsă vederii, înainte de aplicarea pe întreaga suprafaţă.

În multe cazuri, este suficient să aspiraţi scaunele şi să nu vă urcaţi murdari în maşină pentru evitarea murdăririi acesteia pe termen lung. Este indicat, de asemenea, să curăţaţi interiorul autoturismului la fiecare două luni, pentru a menţine curăţenia la un nivel corespunzător.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite