Centrul de Permanenţă pentru oamenii fără adăpost a devenit neîncăpător. În ciuda gerului, aceştia refuză orice ajutor şi preferă să se întoarcă pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrele de primire a oamenilor străzii s-au aglomerat din cauza gerului din ultima perioadă. Serviciul de Ambulanţă a fost extrem de solicitat să intervină la astfel de cazuri, la fel şi Poliţia Locală. În acest sens, numărul apelurilor la 112 a crescut cu peste 30 la sută. Deşi autorităţile asigură celor care ajung în centru cazare şi trei mese calde pe zi, cei mai mulţi preferă să se întoarcă pe străzi chiar şi de a doua zi.

Anul 2016 a venit cu temperaturi foarte scăzute, cu nopţi în care termometrele au ajuns şi la -14 grade Celsius. Din acest motiv, viaţa celor care nu au un acoperiş deasupra capului a fost pusă în pericol. Datorită experienţei din anii trecuţi, autorităţile şi instituţiile abilitate au monitorizat în permanenţă oamenii de pe străzi. La dispeceratul I.S.U. au fost solicitări nenumărate din partea Poliţiei Locale, Jandarmeriei dar şi a gălăţeanilor de a se interveni în cazul celor care cu greu se mai încălzeau într-o scară de bloc sau într-un colţ de stradă. Echipajele Ambulanţei au fost cele care au intervenit.

„În general în perioada asta noi avem mai multe solicitări, undeva cu aproximativ 20 la sută mai multe, poate chiar 30 la sută. Dar în ultimele dăţi, a crescut numărul de solicitări pentru persoanele fără adăpost sau persoanele care sunt cazuri sociale, astfel încât echipajele noastre au adus şi câte doi asemenea pacienţi la centrele de adăpost”, ne-a declarat doctorul Mihai Polinschi, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
 
Toţi au fost aduşi la Centrul de Permanenţă pentru oamenii străzii. Aici, autorităţile le asigură condiţii decente şi se declară pregătite să facă faţă valului din această perioadă.

„Cazarea se face în condiţii foarte bune. Au posibilitatea de a-şi asigura igiena personală şi primesc hrană caldă. Capacitatea centrului este de 100 de locuri, ea poate fi crescută până la 120 de locuri,” ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi. Tot ea ne-a mărturisit că autorităţile se confruntă însă cu o altă problemă. Deşi afară este un ger cumplit, abia strânşi de pe stradă, aceşti oameni se întorc în acelaşi loc a doua zi.

Poliţiştii din Galaţi au adunat de pe străzi persoanele fără adăpost (1)

„De regulă ei ar vrea să plece foarte repede. Poliţia, Poliţia Locală, Ambulanţa îi ia de pe străzi, cel puţin în perioadele cu temperaturi foarte scăzute şi îi cazează în centrul nostru pentru persoane fără adăpost. Noi îi putem ţine acolo, conform legii, până la 90 de zile”, a adăugat Emanuela Turcu. Iar acest lucru este confirmat chiar şi de cei care ajung în Centru. „Multă lume, vedeţi dumneavoastră, pleacă de aici. Îi aduce poliţia de pe stradă aici şi ei pleacă. Nu stau nici măcar o jumătate de oră, o oră sau două zile, după care pleacă”, ne-a declarat domnul Marian.

Poliţiştii din Galaţi au adunat de pe străzi persoanele fără adăpost (2)

Şi poliţiştii locali au internat la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, un număr de 30 persoane, alte 28 refuzând internarea. Acestea provin din Galaţi, Braniştea, Drăguşeni, Lieşti, Schela, Tecuci, Brăila, Vatra Dornei, Tulcea, Huşi. Oamenii legii atrag atenţia şi spun că persoanele fără adăpost găsite în stradă, pot fi internate doar cu acordul lor.

„La nivelul Poliţiei Locale Galaţi, încă din toamnă am monitorizat situaţia oamenilor străzii, toate cele cinci secţii având ca misiune inventarierea cazurilor de acest gen. Am identificat iniţial, peste 130 de oameni ai străzii, însa acţiunea noastră continuă, având în vedere că totul este fluctuant. Sunt oameni care se întorc în localităţile de unde provin, dar la fel de adevărat este că alţii vin în oraşul nostru. Pentru că nu ne dorim evenimente nedorite, poliţiştii locali au în atenţie toate aceste situaţii. Încercăm să îi ducem la adăpost pe cei care nu au domiciliu, iar acolo unde există familii, persoanele găsite pe stradă, mai ales dacă sunt minori, ajung la locuinţele de unde provin. Facem apel şi la populaţie să ne semnaleze toate cazurile persoanelor fără adăpost, având în vedere că multe se refugiază în scări de bloc sau în zone apropiate acestora”, a declarat Mihai Manoliu, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Din păcate doi gălăţeni au decedat în ultimele două zile din cauza hipotermiei. În prezent, la Centrul de Permanenţă pentru Oamenii Străzii sunt cazate 215 persoane.
 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite