Cele cinci drumuri naţionale care tranzitează judeţul Galaţi vor fi asfaltate parţial până la sosirea iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Printre cele cinci căi rutiere majore vizate se numără şi mult-blamatul DN24D (Galaţi-Cuca-Bârlad), care de ani de zile este un coşmar pentru şoferi. Investiţia de 35 de milioane de lei a fost confirmată atât de preşedintele CJ Galaţi, cât şi de directorul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Iaşi. Banii ajung pentru asfaltarea a 118 de kilometri de drum.

Preşedintele Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, împreună cu directorul executiv al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, Ovidiu Laicu, au organizat o conferinţă de presă cu ocazia căreia au anunţat că drumurile naţionale ce tranzitează judeţul vor avea parte de asfal nou până la sosirea iernii.

Investiţia totală se va ridica la peste 35 milioane de lei (bani asiguraţi de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Transporturilor), iar lucrările deja au fost începute pe DN 26 (1,5 kilometri pe raza localităţii Rogojeni), dar şi pe cel mai prost drum naţional – DN24D, Galaţi-Cuca-Bălăbăneşti-Bârlad – de pe raza judeţului. Pe acest din urmă drum sunt în curs de asfaltare circa 7,5 kilometri, în zona parcului de eoline.

În total se vor reface 118 kilometri de asfalt, grosul investiţiilor fiind orientat spre amintitul DN24D (un adevărat coşmar pentru şoferi, de ani de zile) şi spre DN26 (Galaţi-Tuluceşti- Vlădeşti-Oancea). Se vor face lucrări, îns,ă şi pe DN25 (Galaţi-Tecuci) şi DN2B (Galaţi-Brăila).

Directorul DRDP Iaşi a precizat că pentru primii 18,5 km de drumuri naţionale finanţarea este deja asigurată (restul este prevăzut în rectificare bugetară aflată în procedurile de avizare), lucrările urmând să fie executate de firmele Tancrad şi Lemacons (care au câştigat licitaţia pentru toate lucrările de asfaltare amintite).

„Pentru cei 100 km pentru care aşteptîm fondurile prin rectificare avem încheiat un acord-cadru cu cele două firme, iar imediat ce vor veni banii, se va da drumul la lucrări. Ar putea fi finalizate încă din acest an, în lunile septembrie, octombrie şi poate chiar noiembrie, dacă vremea o va permite”, a declarat Ovidiu Laicu.

Acesta a precizat că lucrările vizează turnarea unui nou covor asfaltic, refacerea acostamentului drumului şi refacerea marcajului rutier, enumerând şi porţiunile unde se va lucra.

Pe DN24D se vor face lucrări pe 41,54 km, dintre care 4,1 km la Bălăbăneşti, 5,9 km intersecţia Drăguşeni-Crăieşti, 4,3 km pe raza Vârlezi, 7,5 km Vârlezi – intersecţia Băleni, 14 km Cuca-Scânteieşti, 5,6 km Herghelie – intersecţia cu DN26).

Pe DN26 se va interveni pe o lungime de 37,35 km, dintre care 3,1km la ieşirea Metro spre Tuluceşti (la 4 benzi), 2 km Tuluceşti-Folteşti, 6 km Brăneşti-Vlădeşti, 5 km Vlădeşti – Slobozia Oancea, 3,3 km Oancea-Rogojeni).

Pe DN25 sunt refăcuţi 11,28 km, dintre care 3,8 km Tecuci-Drăgăneşti, 1,5 km Iveşti, 1 km Vameş, 5 km Braniştea-Traian),  pe DN25A sunt 6,92 km (6 km Hanu Conachi-Fundei-Lungoci, 0,94 km Pod Siret-Năneşti), iar pe DN2B – 3,1 km (Brăila – Movileni).

„Firmele constructoare şi-au asumat – şi sper să se ţină de cuvânt - că vor putea realiza proiectul până la sfârşitul acestui an. Acesta e un lucru foarte important pentru Galaţi. De exemplu, DN24D ar putea să descongestioneze DN25 – pentru că până acum, în general, cei care doreau să meargă spre Bârlad, Vaslui sau Iaşi mergeau prin Tecuci şi apoi Bârlad-Iaşi. Odată cu realizarea acestor lucrări nu va mai fi nevoie să ocolească 30 km”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite