Ce amenzi riscă firmele care nu încheie un contract de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licenţiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele care încalcă contractele de salubrizare, vor fi amendate Foto: arhivă Adevărul
Firmele care încalcă contractele de salubrizare, vor fi amendate Foto: arhivă Adevărul

Serviciul de Protecţie a Mediului din cadrul Poliţiei Locale Galaţi va desfăşura, cu începere din luna februarie, pe tot parcursul anului 2018, ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din Galaţi.

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului de Protecţie a Mediului vor urmări modul în care sunt gestionate (generare, colectare, stocare, valorificate/eliminare) deşeurile rezultate din activitatea agenţilor economici de pe raza municipiului Galaţi.  

briÎn cadrul controalelor oamenii legii vor avea în vedere următoarele aspecte:

-profilul de activitate al operatorului economic;

-existenţa unor puncte de lucru, conform celor menţionate în certificatul constatator;

-dacă sunt generate sau nu deşeuri municipale, aşa cum sunt ele definite în legea 101/2006 privind salubrizarea localităţilor - deşeu municipal - deşeurile menajere şi similar (deşeu menajer - deşeurile provenite din gospodării/ locuinţe; deşeuri similare - deşeurile care, din punctul de vedere al naturii şi al compoziţiei, sunt comparabile cu deşeurile menajere, exclusiv deşeurile din producţie, din agricultură şi din activităţi forestiere);

-dacă este sau nu necesar încheierea unui contract de prestare a serviciului de salubrizare, încheiat în nume propriu cu operatorul licenţiat pentru prestarea serviciului în UAT Galaţi.

”În cazul în care se constată încălcări ale actelor normative cu privire la modul de gestionare a deşeurilor menajere, vor fi dispuse măsuri ferme. Astfel, în conformitate cu prevederile Legii 101/2006 (articolul 30 alin. (5)) - constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei refuzul utilizatorului de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licenţiat în aria de delegare respectivă”, a declarat Aurelia Matei purtătoruk de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

De asemenea, potrivit HCL 124/2016 privind aprobarea „Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului de salubrizare a Municipiului Galaţi”, art. 130 sancţionează cu amenda de la 1.000 la 1.500 lei, nerespectarea prevederilor art. 119 lit. i - „să încheie contracte pentru prestarea unei activităţi a serviciului de salubrizare numai cu operatorul căruia UAT Galaţi i-a atribuit, în gestiune directă sau în gestiune delegată, activitatea respectivă.

În 2017, în urma sesizărilor venite din partea Serviciului Public Ecosal sau a unor persoane fizice, au fost aplicate 87 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 66.900 de lei, operatorilor economici care nu au respectat legislaţia privind încheierea de contracte pentru preluarea deşeurilor municipale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite