Angajaţii de la ArcelorMittal Galaţi protestează din nou. Muncitorii strigă „Hoţii!“ şi „Muncim în siderurgie, nu la frizerie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de muncitori au protestat în faţa combinatului siderurgic de la Galaţi Foto: www.libertatea.ro
Sute de muncitori au protestat în faţa combinatului siderurgic de la Galaţi Foto: www.libertatea.ro

Câteva sute de muncitori de la combinatul siderurgic din Galaţi s-au adunat joi în faţa principalei porţi de acces pe platforma siderurgică pentru a treia oară în ultimele săptămâni, cerând salarii mai mari decât cele pe care le oferă administraţia pentru a încheia un nou contract colectiv de muncă.

Angajaţii ArcelorMittal Galaţi s-au adunat începând cu ora 11,00 în faţa principalei porţi de acces în combinat, strigând ”Hoţii!” şi suflând în vuzuzele. O oră mai târziu, muncitorii au pătruns în incinta unităţii siderurgice, ţinând în mână pancarte pe care se putea citi ”Muncim în siderurgie, nu la frizerie", "Nimic nu e mai important decât sănătatea angajaţilor”, "Tu vrei calitate, eu vreau demnitate” şi "Nu ne furaţi drepturile”.

Este al treilea prostest al angajaţilor combinatului siderurgic de la Galaţi, după cele de la începutul acestei săptămâni şi de pe 16 ianuarie. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi de majorarea salarială propusă de administraţie şi au decis să protesteze, în condiţiile în care s-a stabilit ca pe 26 ianuarie să se încheie negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. Muncitorii doresc o majorare a salariilor cu 350 de lei şi prime de 400 de lei. De asemenea, vor ca noul contract colectiv de muncă să fie încheiat pe un an de zile, în timp ce administraţia doreşte ca acesta să fie valabil pentru următorii doi ani.

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au făcut apel la calm şi dialog pentru detensionarea situaţiei. "ArcelorMittal Galaţi îşi menţine angajamentul de a îmbunătăţi situaţia socială a angajaţilor dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuţiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susţinuţi de compania-mamă prin investiţii fără precedent, atât în oameni, cât şi în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun şi aproape de o revenire, mulţumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toţii. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creştere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflaţiei de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% - pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea şi înţelepciunea colegilor noştri, care înţeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situaţiei nu poate aduce mai multe resurse pentru creşterea salariilor şi că asemenea situaţii trebuie abordate prin măsuri legale”, declara luni Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Pe platforma siderurgică de la Galaţi mai lucrează în prezent 5.800 de angajaţi.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite