VIDEO Ministrul Muncii, despre situaţia muncitorilor din Sri Lanka rămaşi pe drumuri. "În două zile li se vor oferi variante pentru relocare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Alexandru a venit la Focşani în cursul zilei de miercuri
Violeta Alexandru a venit la Focşani în cursul zilei de miercuri

Violeta Alexandru a venit special la Focşani pentru a discuta cu autorităţile judeţene şi cu angajatorul despre ceea ce este de făcut în cazul muncitorilor din Asia.

Autorităţile încearcă să găsească soluţii în rezolvarea problemelor muncitorilor din Sri Lanka, angajaţi sau foşti angajaţi la fabrica de confecţii aparţinând fostului senator Sorina Plăcintă.

Peste 40 de muncitori au la această dată situaţia incertă, după ce jumătate dintre ei şi-au dat demisia iar cealaltă jumătate are contractele de muncă desfăcute, din motive disciplinare. Asta în timp alţi muncitori sunt în fabrică, iar restul sunt infectaţi cu noul coronavirus şi se află în centrul de carantină de la Gălăciuc.

Din acest motiv, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a deplasat azi la Focşani, unde s-a întâlnit cu angajatorul, cu şefii Prefecturii, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar şi de la Inspectoratul General pentru Imigrări, cu toţii încercând găsirea unei soluţii pentru cetăţenii sirilankezi, mai ales că o parte dintre ei au fost somaţi să părăsească spaţiile de cazare de la Garoafa pe 16 iunie. Totodată, s-au sesizat situaţii legate de neplata drepturilor salariale.

“S-a dat un termen de două zile de către AJOFM să li se ofere mai multe variante acestor oameni pentru relocare. Inspectoratul General pentru Imigrări va aduce la zi discuţii pe care le-a avut cu fiecare dintre dânşii, pentru a-i întreba să opteze între relocare şi varianta care din păcate nu se poate pune în practică imediat, cea a repatrierii. Din ceea ce eu ştiu, ei îşi doresc să rămână în România dacă li se oferă o alternativă viabilă. I-am cerut doamnei directoare de la AJOFM să fie cu mult mai activă decât primirea unei situaţii. Dincolo de fişa postului trebuie să facem mai mult, astfel încât oamenii să ştie că sunt altrnative”, a spus ministrul Violeta Alexandru.

Prin urmare, până vineri autorităţile promit că se va şti sigur ce se va întâmpla cu aceşti oameni, dacă vor rămâne pe mai departe să lucreze pentru acelaşi angajator sau vor găsi variante în altă parte.

“Angajatorul a suspendat contractele de muncă în două situaţii, pe motive de indisciplină, de neprezentare la muncă şi alţi 21 care şi-au dat demisia. În rest, toţi ceilalţi sunt fie la muncă, fie mai sunt o parte la Gălăciuc care vor reveni după Doamna Plăcintă este dispusă să-i ţină în continuare. Unii stau în apartamentele închiriate în oraş iar o parte din ei sunt încă la campusul de la Garoafa. Am cerut AJOFM să distribuie în cercurile de angajatori din judeţ oferta disponibilă şi pe plan naţional au apărut angajatori o parte din ei. Ştiu sigur azi că 7 pleacă unde în Prahova, alţi 10 săptămâna viitoare”, a spus prefectul Gheorghiţă Berbece.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite