Portret: Ovidiu Octavian Opaiţ trăieşte pentru a picta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictorul s-a bucurat de succes la expoziţiile pe care le-a avut
Pictorul s-a bucurat de succes la expoziţiile pe care le-a avut

La vârsta de 27 de ani, pictorul este unul dintre cele mai promiţătoare talente din generaţia sa, având la activ 15 expoziţii personale.

Ovidiu Octavian Opaiţ pictează de foarte mic, iar la vârsta de nouă ani a fost îndrumat de regretata profesoară de desen Georgeta Rumega să meargă la un club de pictură, văzând în el un talent de viitor.

Citiţi şi: Valentin Gheorghiţă a reactivat cultural viaţa oraşului

„Doamna Rumega, care era directoare, se afla la noi în clasă în inspecţie la ora de matematică. A văzut că nu sunt atent şi că desenam în timpul orei. Învăţătoarea era speriată şi credea că urma să iasă prost inspecţia din cauza mea, dar şi-a revenit când directoarea i-a spus că trebuie să mă încurajeze să merg mai departe", povesteşte cu plăcere Ovidiu.

Pictura din ora de inspecţie, care reprezenta o vază cu flori, a fost expusă imediat în holul şcolii, luând locul unui tablou al pictorului Ion Andreescu. Ovidiu Opaiţ spune că era atât de pasionat de desen încât încerca să-i copie în toate pe marii artişti.

„Îmi ziceam că dacă pictorii celebri pot lucra în ulei, de ce nu pot şi eu. Nu ştiam ce sunt acelea acuarele în ulei. Aşa că m-am apucat de pictat cu culori tempera şi ulei de bucătărie, până m-au văzut ai mei şi mi-au aplicat o corecţie", spune Ovidiu.

Depăşind această fază, Ovidiu Opaiţ şi-a luat rolul în serios şi începând cu clasa a şasea a început să frecventeze atelierele de pictură ale Liceului de Artă din Focşani, unde lucrau profesorii Zaiţ, Rădvan, Bârhală.

Apreciat peste hotare

În 1998 avea să intre cu media zece la Liceul de Artă, în timpul studiilor de aici organizând şi prima sa expoziţie personală.

De atunci şi până astăzi şi-a trecut în palmares 15 expoziţii, cele mai multe fiind realizate în timpul studenţiei, la Universitatea de Artă şi Design.

„Pictez uşor deformat, pentru că nici realitatea nu e perfectă. Lucrez de la portrete şi până la peisaje, icoane, tot ce ţine de culoare. Sloganul meu este „Trăiesc pentru a picta şi viaţa ne este colorată". Mi-a plăcut mult ce a spus cândva Nichita Stănescu, şi anume că „tablourile sunt roţile pătrate ale inimilor noastre", vorbeşte despre stilul său Ovidiu Opaiţ.

Se laudă că multe dintre tablourile sale au fost apreciate de critici importanţi din domeniu, unele ajungând în colecţii din ţări precum Israel, Ungaria, Germania, Italia sau Franţa.

„Unele lucrări le vând, altele le ofer cadou şi cele de suflet le păstrez", mai spune Ovidiu Opaiţ.

În prima zi a Săptămânii Patimilor are programat un vernisaj de iconografie dedicat Sărbătorilor Pascale, care poartă denumirea „Icoana, sufletul credinţei", în care prezintă cele mai recente 25 de lucrări ale sale.


Întrebări şi răspunsuri

Tablourile transmit sentimente?

În artă, agitaţia, starea de tensiune, răzbunarea, se transformă în lucruri frumoase. O pată de culoare smucită, brutalizată, se poate transforma într-o floare ce-ţi poate oferi o stare de calm şi linişte sufletească. Tabloul trebuie să trăiască, să-ţi transmită un mesaj, să aibă acel ceva cu care să te capteze pentru că invers ar fi ca un stâlp de telefon în ploaie.


Ce mari pictori ai lumii te-au impresionat?

Indiscutabil, Pablo Picasso prin mesajele pe care le transmite, Van Gogh, prin nebunia lui şi Ion Andreescu, prin liniştea culorilor sale triste. Dintre pictorii contemporani îmi place Viorel Numigeanu.


Ce-i place

Îmi place că în Focşani găsesc foarte multă inspiraţie, forţă şi sunt mulţi oameni valoroşi. Îmi place să-mi dedic viaţa artei. Sunt destul de implicat în munca pe care o fac şi asta îmi place, pentru că acest lucru creează dependenţă, ca un drog.

Ce nu-i place

Categoric, din capul locului ciorba de burtă. Totodată, nu-mi plac oamenii care nu fac nimic. Nu-mi place nici faptul că nu avem o Galerie atât de mare încât să încapă toţi artiştii Vrancei, care din fericire sunt mulţi şi foarte valoroşi.


Profil
Născut. 11 noiembrie 1983, Focşani
Studii. Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca
Ocupaţia. Profesor de desen
Familia. Căsătorit

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite