PORTRET / Monica Mardare sculptează figurine din lut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut locul trei pe ţară la Olimpiada de Sculptură şi îşi doreşte să aibă o carieră de succes în domeniu. Este pasionată de limba italiană şi se relaxează pictând.

Fire sensibilă şi creativă, Monica Mardare a avut o înclinaţie aparte către artele plastice încă din copilărie. A început să deseneze, apoi să picteze, participând la concursuri de specialitate care au ajutat-o să se perfecţioneze şi să descopere drumul pe care avea să-l urmeze odată cu admiterea la Liceul de Arte „Gheorghe Tăttărăscu".

Deşi pensulele, culorile şi şevaletul ocupă un loc aparte în inima sa, Monica a ales să urmeze specializarea „Sculptură", deoarece i s-a părut un domeniu interesant, care îi stimulează imaginaţia.

„Îmi plac foarte mult obiectele realizate cu migală de mâinile oamenilor. M-am gândit că şi eu aş putea să fac lucruri deosebite, de aceea m-am îndreptat către sculptură. Iubesc ceea ce fac şi de fiecare dată vin la atelier cu drag", povesteşte tânăra.

După doi ani de pregătire intensă, sub îndrumarea profesorului Gabriel Teicuţu, Monica a început să participe la olimpiadele de sculptură, de fiecare dată reuşind să ajungă la etapa naţională. În clasa a XI-a, a ocupat o poziţie onorabilă, ratând clasarea pe podium din cauza emoţiilor foarte mari.

„Competiţia a fost extrem de strânsă şi, participând pentru prima dată, am fost copleşită de emoţii. Sunt mulţumită că am ajuns să trăiesc o astfel de experienţă, care m-a ambiţionat", mărturiseşte Monica.

Participarea din acest an a fost de bun augur pentru eleva focşăneană care s-a întors de la Piatra Neamţ cu un premiu III, performanţă care i-a asigurat un loc la Facultatea de Sculptură din Iaşi.

„ Olimpiada a durat aproximativ o săptămână. În primele zile, am vizitat mai multe muzee şi clădiri vechi, în cadrul cărora m-am documentat şi am realizat mai multe schiţe. La cea de-a doua probă, pornind de la aceste schiţe, am sculptat figurine din lut, specifice perioadei arhaice", povesteşte Monica.

Pasionată de limba italiană

Profesorii din liceu au primit-o pe Monica cu multe laude şi încurajări de a nu renunţa la sculptură, o artă ale cărei taine nu pot fi descifrate fără muncă intensă.

Deşi partea practică este esenţială în acest domeniu, Monica a acordat o atenţie deosebită şi laturii teoretice, studiind zeci de albume de artă care au ajutat-o să cunoască specificul fiecărui tip de figurină din lut. Acum, tânăra îşi pregăteşte lucrarea de atestat, la care vrea să obţină nota maximă.

Monicăi Mardare îi plac foarte mult limbile străine, însă pentru italiană a dezvoltat o pasiune aparte. A participat la câteva concursuri şi olimpiade, iar premiile nu au întârziat să apară.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor ai?

Îmi doresc să trec cu brio de examenul de bacalaureat şi să merg la facultate în Iaşi, unde vreau să învăţ cât mai multe lucruri noi despre sculptură. De asemenea, mi-ar plăcea să urmez cursurile Facultăţii de Design Vestimentar, însă nu m-am hotărât încă dacă voi merge în paralel cu aceste două specializări.

2. Ce teme abordezi în lucrările tale?

În general, sculptez figurine pornind de la aspecte legate de viaţa cotidiană. De exemplu, omul şi Biserica, minerii, important e să am lutul la îndemnă, apoi ideile îmi vin cu uşurinţă. Adeseori, combin figurinele cu sârmă, pentru a crea un efect mai deosebit.

Ce-i place

Îmi place foarte mult să creez vestimentaţii şi să pictez. De asemenea, ador să călătoresc şi să petrec momente frumoase în locuri speciale. Îmi place să ascult toate genurile de muzică, să ies cu prietenii, să socializez şi să mă bucur de viaţă, pentru că asta e cel mai important.

Ce nu-i place

Detest vremea mohorâtă, deoarece mă întristează. Nu-mi plac oamenii care mint, cei care au două feţe şi îşi urmăresc propriul interes, chiar dacă fac rău celor din jur. Nu-mi plac egoismul, trădarea, ipocrizia şi lipsa de respect.

Profil
Născută. 28 noiembrie 1990, Focşani
Studii. Liceul de Arte „Gheorghe Tăttărăscu"
Ocupaţie. Elevă
Familie. Un frate

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite