FOTO VIDEO ”Uncheşii” şi ”Babele” din comuna vrânceană Păuneşti au alungat anul vechi

0
0

De mai bine de 100 de ani, păuneştenii se deghizează cu măşti groteşti şi merg pe uliţele satului pentru a vesti începutul unui nou an.

Parada măştilor de la Păuneşti este un obicei vechi în Păuneşti, colindătorii purtând măşti mari, confecţionate, în principal, din piei de oaie, şi împodobite cu pene de gâscă.

Piesele principale sunt însă talăngile mari, fiecare mascat purtând câte patru astfel de tălăngi, două în faţă şi două în spate, cu o greutate de până la zece kilograme.

Practic, tradiţia spune că sunetul asurzitor al tălăngilor  îi scapă pe săteni de necazuri. Aşa s-a întâmplat şi astăzi, când ”Uncheşii” şi ”Babele” au traversat toată comuna pentru a alunga spiritele rele ale vechiului an şi pentru a vesti noul an.

În ultimii ani, carele cu boi tradiţionale au fost înlocuite cu maşini şi tractoare ornate cu crengi de brad, ghirlande şi pancarte pe care sunt inscripţionate urări de bine.

Pe lângă măştile tradiţionale, împodobite cu blănuri de oaie, au apărut şi unele mai moderne, din plastic, foarte fioroase de altfel, îmbinând tradiţia cu modernismul.

image

”Ne bucurăm că reuşim să păstrăm această tradiţie. Atât bătrânii cât şi tinerii din Păuneşti sunt mândri cu acest obicei de anul nou şi se implică în organizarea şi desfăşurarea paradei ”babelor” şi ”uncheşilor” la fiecare început de an”, a declarat Marian Chiriac, directorul Căminului Cultural din comuna Păuneşti.

image
image
image
image
image
image
Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite