FOTO Povestea iei străbune din Vrancea, spusă de Sânziene la Bârseşti. Specialişti în ţesături populare, invitaţi la eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Vrînceanu Nechita este manger al proiectului cultural "c@rte în sate"
Silvia Vrînceanu Nechita este manger al proiectului cultural "c@rte în sate"

Asociaţia “Eu, tu şi ei” vă invită de Sânziene, pe 24 iunie, la Muzeul “Rădăcina Vrancei” din comuna Bârseşti, pentru a celebra împreună lirismul vrâncean şi mai ales ia străveche de Vrancea, obiect de colecţie de o rară bogăţie artistică dar din ce în ce mai greu de găsit în zilele noastre.

Evenimentul are loc în cadrul “Caravanei de lectură pentru copiii din sate”, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional prin intermediul căruia copiii sunt încurajaţi să citească şi să exploreze lumea prin lectură în vacanţa de vară.

Copiii vor avea ocazia nu doar să citească din culegerile de etnografie şi folclor pentru a descoperi prin joc cum şi cât de frumos se îmbrăcau străbunii lor, dar vor avea ocazia să citească şi “cărţi vii” şi să admire costume populare vechi, nepervertite de influenţele modernităţii.

"Cei mici sunt invitaţi să se prindă într-un lanţ al generaţiilor şi, prin intermediul metodei storytelling, cu ajutorul părinţilor şi bunicilor, să recompună şi să dea mai departe poveştile şi legendele din Ţara Vrancei. Aneta Huşcă, meşter popular din Bîrseşti, specialistă în ţesături populare, dar şi Ioana Cojocaru, nevastă de cioban care încă mai poartă zi de zi catrinţa ţesută din lână de oaie, toarsă chiar de ea, vor povesti despre viaţa oamenilor de la munte. O vom mai avea alături pe Cristina Diana Enache, cunoscut ilustrator de cărţi pentru copii, care le va povesti micuţilor cum prind viaţă cărţile de poveşti. Cei mici vor avea ocazia să stea de vorbă şi cu două activiste pentru drepturile omului, Aurora Martin şi Mihaela Kovacs, la rândul lor curioase să afle legendele munţilor Vrancei", potrivit Silviei Vrînceanu Nichita, manger al proiectului cultural "c@rte în sate".

Muzeul "Rădăcina Vrancei" prinde viaţă

Întâlnirea copiilor cu tradiţiile strămoşeşti are loc de Ziua Universală a Iei în casa-muzeu creată de Costică Beşa, oier vrâncean şi colecţionar de obiecte etnografice din Vrancea, care a trecut la Domnul în iunie 2016. În urma sa a rămas Muzeul "Rădăcina Vrancei", deschis în 2010, care deţine în patrimoniu sute de obiecte vechi, costume populare, ţesături decorative, instrumente muzicale tradiţionale, unelte de muncă, obiecte casnice, dar şi fotografii, decoraţii şi documente care atestă participarea vrâncenilor la cele două conflagraţii mondiale.

"Prin intermediul acestei întâlniri ne dorim să onorăm atât arta populară şi creativitatea vrânceană dar şi memoria baciului-artist care a dăruit satului său un muzeu etnografic în care a pus tot sufletul său. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Bîrseşti, prin amabilitatea domnului primar Ştefan Caba, al Şcolii Gimnaziale “Ştefan cel Mare” Bîrseşti, cu colaborarea Lăcrămioarei Ştefan, inspector la Primăria Bîrseşti, profesorului Laurenţiu Burloiu, şi a directorului Căminului Cultural, Angelo Nistoroiu. Alături ne vor fi povestaşii c@rte în sate, amfitrionii întîlnirii din comuna Babei Vrîncioaia, tineri vrînceni care oferă bucurie prin lectură", mai spune Silvia Vrînceanu Nichita.

Un sat de legendă

Potrivit legendelor locale, satul Bîrseşti a fost fondat de ciobanul Bârsan, fiul cel mai mic al Babei Vrâncioaia, cea care i-a dat domnitorului Ştefan cel Mare pe cei şapte feciori ai săi pentru a-l ajuta să apere Moldova de invadatori. Cert este că oamenii s-au aşezat aici din cele mai vechi timpuri, în Dumbrava Bîrseştiului fiind descoperite zeci de necropole din epoca fierului ce au dat numele culturii arheologice Ferigile-Bârseşti. Primele săpături arheologice au fost realizate pe platoul Dumbravă parţial în anii 1955-1958 de către Sebastian Morintz, anume 28 din cei 48 de tumuli identificaţi până acum. În anii 2014 şi 2015 au mai fost cercetaţi 2 tumuli.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite