Focar de pestă porcină în comuna vrânceană Broșteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 porci au murit într-o exploataţie nonprofesională din comuna Broşteni, sat Pituluşa, informează reprezentanții Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Un focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, vineri, într-o exploataţie nonprofesională din comuna Broşteni, sat Pituluşa, în apropierea unei păduri în care autorităţile declaraseră un focar activ la mistreţ încă din luna ianuarie a acestui an, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, informează Agerpres.

Până în prezent, 11 animale din exploataţia cu pricina au murit din cauza pestei porcine africane.

"Pe raza comunei Broşteni, în sat Pituluşa, avem un focar de pestă porcină africană care s-a manifestat la 11 capete care au murit, din care opt tineret şi trei adulte. De precizat este că exploataţia nonprofesională se află în vecinătatea unei păduri în care s-a declarat focar de pestă porcină africană la mistreţ încă din luna ianuarie. S-au dispus imediat măsuri de eradicare a infecţiei, curăţare mecanică a exploataţiei şi excluderea oricărei surse de contaminare", a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Vrancea, medicul Adrian Rădulescu.

Vineri, la sediul Prefecturii Vrancea s-a întrunit în şedinţă Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, fiind analizat şi aprobat Planul de măsuri stabilit pentru confirmarea evoluţiei Pestei Porcine Africane în exploataţia nonprofesională de la Pituluşa, precum şi măsurile care se vor aplica în zona de restricţie.

Toate măsurile au fost dispuse în baza unui buletin de analiză de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, care a confirmat diagnosticul.

Situaţia în exploataţia nonprofesională de la Pituluşa este în continuare analizată de autorităţile sanitar-veterinare, care au intervenit de urgenţă la faţa locului şi urmează să identifice dacă în exploataţia respectivă mai sunt alte exemplare de animale.

FocşaniPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite