Electricitate pentru casele izolate din Munții Vrancei. Văd pentru prima oară becul aprins în casa lor

0
Publicat:

Asociaţia Energia Inteligentă va monta la sfârșitul săptămânii panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate situate în comunele Năruja și Vintileasca din Munţii Vrancei, prin proiectul Energie pentru Viaţă.

Casele vor fi luminate prin amplasarea de panouri fotovoltaice FOTO: Asociației Energia Inteligentă
Casele vor fi luminate prin amplasarea de panouri fotovoltaice FOTO: Asociației Energia Inteligentă

În plin secol XXI, în judeţul Vrancea există câteva sute de locuinţe care sunt luminate ca-n Evul Mediu, cu lumânarea sau cu lampa cu petrol. Foarte puţini şi-au permis câte un mic generator, care să le asigure măcar iluminatul casei.

Pe acest fond, o asociație din Mediaș va duce energie electrică în locuri izolate din două comune, Năruja și Vintileasca, unde oamenii nu au avut niciodată curent electric.

Cinci case din comunitățile amintite  vor beneficia de energie electrică de la sfârșitul acestei săptămâni grație proiectului ”Energie pentru viață”, al Asociației Energia Inteligentă, care va monta panouri fotovoltaice în gospodării izolate din Munții Vrancei.

Diferența dintre întuneric și lumină va fi făcută de cele cinci familii beneficiare de simpla apăsare a unui întrerupător, datorită companiilor care susțin acest proiect.

„Am inițiat „Energie pentru Viață” cu foarte multă încredere și am avut dreptate pentru că acest proiect s-a bucurat de un ecou puternic și de o mobilizare impresionantă din partea companiilor cărora le-am solicitat sprijinul. Iată-ne ajunși la cea de-a treia ediție de „Energie pentru Viață”, cea care va aduce lumina în cinci gospodării din Munții Vrancei și o rază de speranță locuitorilor lor, persoane cu vârste înaintate. Ne-am propus să continuăm acest proiect și în viitor, să îl facem cât mai cunoscut atât pentru a face o diferență pentru familiile vizate de proiect cât și pentru a crește gradul de conștientizare asupra faptului că există un număr atât de mare de gospodării fără electricitate”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

În campanie s-au alăturat mai multe companii puternice din țară, dar și comunitatea 4×4 Vrancea, mereu dornică să sară în ajutorul celor aflați în nevoie, precum și Cabana Fulga Năruja, care va fi casa echipei de proiect pe perioada derulării lucrărilor de montaj al panourilor fotovoltaice.

România are încă zeci de mii de gospodării fără electricitate

Prin proiectul ”Energie pentru viaţă”, Asociaţia Energia Inteligentă şi-a propus atât atragerea finanţărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată curent electric, cât şi tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală.

În România, conform unei situaţii întocmite de ministerul Energiei sunt peste 50.000 de gospodării fără curent electric.

Conectarea acestor gospodării la reţeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficienţă pentru operatorul de distribuţie, iar şansele lor de a fi racordate la electricitate sunt foarte mici.

În acelaşi timp, finanţările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puţin de doi kilometri de reţeaua de energie existentă, astfel, un număr îngrijorător de gospodării nu au şanse de a avea energie electrică.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite