Cum a reuşit Tudorel Toader să convingă autorităţile să facă la Focşani o filială a Universităţii „Al. I. Cuza Iaşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toader Tudorel, rectorul Universităţii Al. I. Cuza FOTO: Arhiva Avedărul
Toader Tudorel, rectorul Universităţii Al. I. Cuza FOTO: Arhiva Avedărul

Şi Universitatea din Bucureşti va aduce de anul viitor două specializări noi la Focşani, fiind promis în acest sens de către administraţia judeţeană din Vrancea şi un imobil de patrimoniu recent reabilitat.

Toader Tudorel, rectorul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi şi fost ministru al justiţiei în guvernarea PSD, vrea să resusciteze viaţa universitară în judeţul unde s-a născut şi educat, Vrancea.

În urmă cu mai bine de zece ani, la Focşani au existat mai multe filiale ale unor universităţi, private în special, dar toate au dispărut în timp, după ce s-a constatat că tinerii de aici iau calea altor oraşe cu tradiţie universitară. Chiar şi Toader Tudorel a predat la Focşani la începutul anilor 90, fiind profesor de Drept Penal la Universitatea "Petre Andrei".

Anul trecut, Universitatea din Bucureşti s-a arătat interesată de deschiderea la Focşani a unei filiale permanente, în contextul în care instituţia are deja înscrişi 250 de studenţi la ”Ştiinţele educaţiei” şi la programul de Master, ambele derulate de mai mulţi ani în Vrancea. Este vorba despre specializările ”Managementul afacerilor” şi ”Geografia turismului”, aflate în curs de acreditare. Mai mult decât atât, autorităţile au promis deja rectorului Universităţii Bucureşti, Marian Preda, că vor pune la dispoziţie imobilul reabilitat recent al fostei Prefecturi Putna, cea mai frumoasă clădire de patrimoniu din Focşani.

Fosta Prefectură Putna ar putea deveni sediu de universitate FOTO: Ştefan Borcea

Imagine indisponibilă


Văzând interesul Universităţii din Bucureşti pentru preluarea acestei clădiri, Toader Tudorel a reuşit să suscite interesul autorităţilor din Vrancea şi a obţinut promisiunea că va aduce, la rândul său, mai multe specializări la Focşani.

Practic, Universitatea din Iaşi a promis că va derula la Focşani mai multe specializări, la nivel de licenţă şi master, printre care şi specializarea ”Management şi expertiză vitivinicolă”, cu specialişti din Iaşi şi Bordeaux- Franţa, precum şi expertiza judiciară în domeniu.

”Vrem ca tinerii să rămână să studieze la Focşani. Salutăm intenţia celor două universităţi de a deschide noi specializări în oraşul nostru. Le vom oferi tot sprijinul, prin punerea la dispoziţie a fostului sediu al Prefecturii Putna, pentru derularea cursurilor în minunatul edificiu aflat în patrimoniul CJ Vrancea. Totodată, apreciem că aducerea de noi specializări la Focşani reprezintă şi o oportunitate pentru profesorii din Vrancea calificaţi să predea la cel mai înalt nivel”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Toma.

Urmează ca în prima parte a anului viitor să se stabilească detaliile concrete ale parteneriatului dintre administraţia judeţeană şi cele două universităţi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Vrancea, vizată de controverse cu iz politic

VIDEO Rectorul Universităţii din Bucureşti, veşti pentru viitorii studenţi din Focşani. Ce specializare va funcţiona în oraş din 2021
 

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite