Cum a rămas fără casă un primar din Vrancea, executat pentru o datorie mare. Edilul are probleme şi cu DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iordache Cazacu, primarul comunei Fitioneşti
Iordache Cazacu, primarul comunei Fitioneşti

Iordache Cazacu, primarul din comuna Fitioneşti, a contractat un credit mare, pe care nu l-a mai returnat către bancă.

Casa primarului Iordache Cazacu, din Fitioneşti, a fost scoasă la vânzare de executorii judecătoreşti, după ce edilul nu a mai putut restitui un credit important. 

Primarul a luat un credit în valoare de 132.000 de euro, în anul 2007, de la Bancpost, credit garantat cu locuinţa sa. Iordache Cazacu nu a reuşit să restituie banii, iar banca a apelat la un executor judecătoresc să-şi recupereze banii.

Casa a fost evaluată la 487.000 de lei, adică puţin peste 100.000 de euro, dar nimeni nu s-a arătat interesat să o cumpere,

După sărbători se va desfăşura încă o procedură de licitaţie la care preţul de pornire va fi menţinut la acelaşi nivel ori, diminuat cu încă 25%, în funcţie de dorinţa creditorului.

Primarul are o problemă şi cu DNA, care anul trecut l-a trimis în judecată într-un dosar de corupţie, fiind acuzat că a fraudat fonduri europene.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pentru infracţiunile de  folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată. Împreună cu primaruil, în acelaşi dosar vor fi judecaţi şi administratorul unei societăţi comerciale, dar şi contabilul Primăriei Fitioneşti.

"La data de 16 august 2011, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi o asociere formată din Primăria comunei Fitioneşti, judeţul Vrancea şi o fundaţie, a fost încheiat un contract de finanţare nerambursabilă ce avea ca obiect „Extindere şi reabilitare clădire existentă în vederea înfiinţării unui Centru asistenţă şi suport pentru persoane vârstnice (...)”.

În acest context, în cursul anului 2012, prin procedura de atribuire prin licitaţie a patru contracte de achiziţie publică, a fost desemnată câştigătoare, pe baza unei documentaţii falsificate, societatea administrată de inculpatul Vlaicu Stănică.

Ulterior, aceasta a şi obţinut pe nedrept suma totală de 86.522 lei fără T.V.A. (107.288 lei cu T.V.A.) aferentă contractelor respective, sumă pe care ulterior primăria comunei Fitioneşti şi-a decontat-o de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitatea sa de beneficiară a contractului de finanţare.

În acelaşi context, în perioada 28 februarie 2013-15 mai 2013, inculpatul Cazacu Iordache, în calitate de primar al comunei Fitioneşti, jud. Vrancea, beneficiind de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, cu rea-credinţă, a semnat şi înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului două cereri de rambursare cărora le-a ataşat mai multe documente justificative falsificate (note de intrare recepţie, facturi fiscale, procesele-verbale de recepţie etc.). Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile de 36.345 lei fără T.V.A. (45.068 lei cu T.V.A.), reprezentând contravaloarea unor bunuri care nu au fost livrate niciodată primăriei comunei Fitioneşti. Până la data încheierii prezentului rechizitoriu, Ministerul Dezvoltării Regionale, Adminsitraţiei Publice şi Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză", potrivit procurorilor DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite