Cum a ajuns negativă la Focşani rectificarea bugetară pozitivă aprobată de Guvern. Suma uriaşă pierdută de oraş
0
Municipiul Focşani nu a primit niciun leu pentru asigurarea bugetului minim de funcţionare şi nici pentru echilibrarea bugetului local. În schimb, a pierdut bani din impozitul pe venit.
Rectificarea bugetară, prezentată de guvernanţi în cel mai optimist mod, drept una pozitivă, se dovedeşte a fi pentru municipiul Focşani negativă.
Asta deşi edilii îşi făceau o serie de calcule legate de eventualii bani care vor veni de la stat, mai ales că bugetele pentru salarii ale diferitelor instituţii aflate în subordinea municipalităţii s-au subţiat de tot şi este nevoie de fonduri suplimentarepână la sfârşitul anului.
Deşi judeţul Vrancea a primit la rectificare 28 de milioane de lei, în special din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, Focşaniul nu vede niciun leu la acest capitol, ba chiar pierde o sumă consistentă, de 2,656 de milioane de lei din impozitul pe venit.
Explicaţia este că s-a estimat în acest an o scădere de nu mai puţin de 6,175 milioane lei a sumelor pe care pe statul le obţine din impozitul pe venit încasat la Focşani. Astfel, Focşaniul este singurul oraş din judeţ căruia nu i s-au repartizat bani nici pentru asigurarea bugetului minim de funcţionare, nici pentru echilibrare.
Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât la începutul anului Primăria Focşani a rămas fără 16 milioane de lei în conturi, după ce prin lege unităţile administrativ teritoriale au fost obligate să îşi diminueze cu jumătate sumele din excedentele bugetare înregistrate la data de 31 decembrie 2016.
Primăria Focşani a avut excedent de 45 de milioane de lei şi în 2017, în special din nerealizarea lucrărilor de investiţii, iar dacă legea bugetului pe anul 2019 va avea aceleaşi prevederi de anul acesta se va pierde şi anul viitor jumătate din excedent.
Cum precizam la început, veniturile estimate pentru anul 2018 nu sunt suficiente pentru acoperirea în integralitate a cheltuielilor de personal aferente instituţiilor publice, în bugetul aprobat al Primăriei Focşani acestea fiind bugetate într-un procent de 65% faţă de necesar.
“Pentru acoperirea diferenţei de 35% ar mai fi necesare circa 15,7 milioane de lei", susţinea Carmen Grosu directorul executiv al Primărie Focşani, la aprobarea bugetului.
În Consiliul Local Focşani s-au aprobat până acum două rectificări bugetare prin care s-au luat bani de la investiţii pentru a fi duşi la salarii, aproximativ zece milioane de lei, lucru care probabil se va întâmpla şi în următoarea perioadă, după ce Guvernul a tăiat municipiul Focşani de pe lista cu sume alocate unităţilor administrativ teritoriale.