„Nu există meserie de medic fără perfecţionare continuă. E ca şi cum ai lăsa o grădină nelucrată o lună”. Citeşte povestea ginecologului Dominic Iliescu, medicul cu care Craiova se mândreşte
0Medic specialist în ginecologie şi obstetrică la Spitalul Judeţean din Bănie şi cadru didactic în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Dominic Iliescu susţine că, uneori, lucrează şi 14-15 ore pe zi pentru a putea menţine sus „ştacheta”, iar adevărata satisfacţie o simte în momentul în care aduce pe lume un copil.
La doar 34 de ani, medicul Dominic Iliescu a devenit unul dintre cei mai apreciaţi medici din Bănie datorită pasiunii pe care o depune în meserie dar şi a grijii constante faţă de paciente. Este şi motivul pentru care zeci de cititori, redacţia „Adevărul” dar şi membrii juriului de specialitate din cadrul campaniei „Doctorii cu care Craiova se mândreşte” au decis să îl claseze pe locul al treilea în top.
Medicul susţine că niciuna dintre performanţele sale actuale nu ar fi putut fi realizată fără sacrificii în viaţa personală. „Din nefericire, primii pe listă sunt cei din familie, grav afectaţi de programul nostru de lucru, care de multe ori începe la 7 dimineaţa şi se finalizează la 12 noaptea. Măcar trei zile pe săptămână totalizează 14-15 ore; în unele perioade, proiectele în derulare necesită nopţi pierdute şi week-enduri petrecute în colectiv sau la spital pentru situaţii, raportări...”, susţine medicul.
Recunoscător pentru sprijin
Satisfacţiile profesionale sunt însă imense: de la conferinţele internaţionale în care medicii români sunt nominalizaţi pentru succesul lor până la primul ţipăt al unui bebeluş adus pe lume. Ginecologul a povestit că unele dintre momentele în care se simte cel mai mândru de meseria aleasă dar şi de faptul că, în ciuda tuturor lipsurilor, în România se poate face performanţă în domeniul medical sunt întâlnirile de la nivel internaţional. „Acolo unde mergem să ne expunem rezultatele muncii noastre şi unde de fiecare dată suntem deopotrivă apreciaţi şi felicitaţi că, într-un sistem viciat de lipsa resurselor materiale şi umane, se pot obţine rezultate de înalt nivel profesional”, mai spune Iliescu.
Nu trece mai departe fără să menţioneze persoanele care i-au fost alături în carieră, întâi ca prieteni şi mai apoi ca mentori: medicii Nicolae Cernea, Ştefania Tudorache şi Florin Corniţescu. Primul, pentru că a reuşit să impună în clinică standarde înalte, al doilea pentru că a reuşit să devină „primul exponent al medicinii materno-fetale” din centru, ridicând vizibil nivelul calitativ al clinicii, iar al treilea, „un munte de seriozitate şi corectitudine”, pentru că este un „impecabil clinician, deschizător de drumuri în învăţământul de nursing în România şi intervenţii chirurgicale identice cu imaginile figurate în atlasele de chirurgie, adică extrem de didactice .Este fabulos ce se poate obţine dacă vrei să ajungi printre cei mai buni, faţă de a-ţi dori doar să supravieţuieşti şi să treci peste nişte vremuri grele”, conchide medicul.
Tot mai mulţi "Dominic"
Niciunul dintre rezultatele profesionale în domeniul teoretic nu ar conta atât de mult dacă pacienţii nu ar fi mulţumiţi. Iar asta se vede, spune medicul, în numărul mare de copii care primesc numele „Dominic”. „Nu pot să ascund faptul că de multe ori ne simţim şi mândri, mai ales atunci când finalizăm cu succes o sarcină cu probleme sau când realizăm că numărul bebeluşilor cu numele de „Dominic”, un nume rar, creşte vertiginos. Asta ne duce cu gândul că munca noastră este percepută pozitiv de cupluri, iar gradul lor de satisfacţie este măcar mulţumitor cu privire la îngrijirile pe care le acordăm”, mai spune medicul.
Ca lucrurile să meargă bine, este nevoie de învăţare pe tot parcursul carierei. „Nu îmi pot imagina o lună de zile fără perfecţionare într-o anumită direcţie. Ca un echivalent din viaţa de zi cu zi, este ca şi cum ai lăsa grădina nelucrată o lună: este plin de buruieni, iar plantele nobile sunt în pericol de a fi sufocate”, a adăugat doctorul.