Programul slujbelor la Peștera Sfântului Andrei. Cine va fi alături de ÎPS Teodosie la „Betleemul pământului românesc”

0
Publicat:

Mânăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, județul Constanța, se pregătește de hram. Considerată de ÎPS Teodosie drept „Betleemul” României, mănăstirea este locul celui mai important pelerinaj din Dobrogea.

ÎPS Teodosie la Peștera Sfântului Andrei FOTO: Victor Dorobanțu
ÎPS Teodosie la Peștera Sfântului Andrei FOTO: Victor Dorobanțu

Arhiepiscopia Tomisului a transmis programul slujbelor religioase ce se vor oficia cu prilejul hramului la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. 

Marți, 29 noiembrie, de la ora 17.00, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la această mănăstire.

Miercuri, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, cinstirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Cu acest prilej, de la ora 8.30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie.

Conform Arhiepiscopiei Tomisului, alături de ÎPS Teodosie sunt așteptați să slujească și cinci episcopi străini: Înaltpreasfințitul Iacov, Mitropolit de Mytilene – Grecia, Înaltpreasfințitul Pantelimon, Mitropolit de Maroneia şi Komotini – Grecia, Preasfințitul Demetrios Charbak – Episcop de Safita, Arhiepiscopia de Akkar, Preasfințitul Nikiforos, Episcop de Amorium – Turcia, Preasfințitul Macarie, Episcop Vicar de Ruse – Bulgaria.

Din cadrul Patriarhiei Române vor fi alături de ÎPS Teodosie doar doi episcopi: Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

„Conform scrierilor teologice şi istorice, Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, geţi de neam, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Peştera este situată în Dealul Urluiului, la 4 kilometri de localitatea Ion Corvin şi aproximativ 80 de kilometri de Constanţa”, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.  

Intrarea în Peștera Sf. Andrei FOTO: Călin Gavrilaș
Intrarea în Peștera Sf. Andrei FOTO: Călin Gavrilaș

Cu prilejul acestei sărbători va avea loc dubla lansare a „Bibliei în versuri de la Cluj” și a colecției „Ecoul veșniciei”, în prezența ierarhului de la Tomis și a preotului profesor Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie ortodoxă din Cluj-Napoca. Evenimentul editorial este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului și Editura „Ecoul Transilvan”.

În aceeași zi de miercuri, 30 noiembrie, de la ora 17.30, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert dedicat Sfântului Apostol Andrei la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin” (fostul cinematograf Republica) din Constanța.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri