Manifest pe străzile Constanţei. Veniţi la marşul „Împreună pentru sănătatea sânului“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii recomandă ca fiecare femeie să-şi palpeze sânii în fiecare lună, la trei-patru zile după terminarea ciclului menstrual.
Medicii recomandă ca fiecare femeie să-şi palpeze sânii în fiecare lună, la trei-patru zile după terminarea ciclului menstrual.

Marșul va porni vineri, 12 octombrie, la ora 12.00, de pe B-dul Tomis, de la Euromedic (lângă Spitalul Județean) și va avea ca punct final Țara piticilor din Parcul Tăbăcărie. Marșul este dedicat femeilor, în special celor care au învins cancerul și celor care se luptă cu această maladie.

Luna octombrie este declarată luna de acțiune pentru conștientizarea femeilor asupra cancerului la sân.

Crucea Roșie Constanța, Liga Femeilor Constanța, Parteneri în Progres împreună cu Avon Constanța, având drept parteneri Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, Colegiul Comercial Carol I, Colegiul Pedagogic C. Brătescu și Colegiul Național Mihai Eminescu, organizează, vineri, 12 octombrie, Marșul „Împreună pentru sănătatea sânului“. Marșul este dedicat femeilor, în special celor care au învins cancerul și celor care se luptă cu această maladie.

Marșul va porni la ora 12.00, de pe B-dul Tomis, de la Euromedic (lângă Spitalul județean) și va avea ca punct final Țara piticilor din Parcul Tăbăcărie. La corturile montate în acea zonă vor fi distribuite între orele 11.00 şi 14.00 pliante despre cancerul la sân, despre stil de viață sănătos și vor fi făcute determinări de tensiune. 

„Așteptăm și invităm pe toți cei interesați de luptă împotrivă cancerului, pe toți cei care vor să-și exprime sprijinul pentru mamele, soțiile și surorile noastre să ni se alăture în acest marș“, declară Carmen Lungu, directoarea Crucii Roşii Constanţa.

Cancerul la sân este cea mai răspândită formă de cancer în rândul femeilor din întreagă lume. La fiecare 69 de secunde o femeie moare datorită cancerului la sân. La fiecare 24 de secunde o persoană este diagnosticată cu cancer la sân.

Una din 8 femei poate dezvolta de-a lungul vieții o formă de cancer la sân. Anual, în România sunt diagnosticate 6.500 de cazuri de cancer la sân. Din păcate, în momentul depistării, 85% dintre ele sunt deja în stadii avansate.

Această situație se datorează atât faptului că boală este asimptomatică în stadiile incipiente, cât mai ales modului în care se raportează femeile din România la ea: majoritatea gândesc că nu li se poate întâmplă lor, le e teamă sau refuză să meargă la control motivând că se simt bine. 

Cancerul la sân poate fi tratat și chiar vindecat complet dacă este descoperit la timp. Rată de supraviețuire este de aproape 100% dacă diagnosticarea se face în stadii incipiente.

Organizatorii marşului au o istorie în luptă împotrivă cancerului la sân. Liga Femeilor Constanța, Parteneri în Progres și Crucea Roșie sunt, încă din 2008, parte a „Iniţiativei globale pentru conștientizarea asupra cancerului la sân“ lansată în 2007, de asociația americană „Susan G Komen for the cure“, în 10 țări din întreaga lume, printre care și România (Constanța, Cluj, Brașov, Mureș, București).

Organizatorii au lansat invitaţia: „Am organizat acest marș pentru a arată că NOUĂ ne PASĂ! Arată că și ȚIE îți pasă de femeile importante din viața ta și vino alături de noi!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite