Gigacaloria de Constanţa, coşmarul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălzirea la Constanţa a devenit un lux FOTO Adevărul
Încălzirea la Constanţa a devenit un lux FOTO Adevărul

Pentru locuitorii reşedinţei de judeţ, venirea sezonului rece aduce povara unei facturi la întreţinere care depăşeşte un salariu minim pe economie.

Edilii din Constanţa au lăsat tot greul preţului gigacaloriei pe umerii cetăţenilor. La preţul de aproape 350 lei, gigacaloria este achitată integral, fără subvenţia de rigoare suportată de municipalitate. Constănţenii plătesc astfel cea mai scumpă gigacalorie din ţară, dublu faţă de bucureşteni.

În 2011, Consiliul Local a inventat sistemul prin care aceasta să fie acordată gradual, în funcţie de venituri şi de proprietăţile deţinute. Declararea veniturilor se face pe proprie răspundere.

De atunci, facturile la întreţinere au sărit în aer, înregistrând valori uriaşe. În medie, la un apartament de bloc, pentru fiecare cameră ajunge să se plătească aproximativ 300 lei.

Altfel spus, în medie, întreţinerea lunară poate avea următoarele cuantumuri: pentru o garsonieră - 300 lei, pentru apartament cu două camere - 600 lei, pentru apartament cu 3 camere - 900 lei, apartament cu patru camere - 1.200 lei.

Din întreţinerea lunară, încălzirea costă mai mult de jumătate. La fiecare unitate locativă se ia în calcul dacă blocul este izolat termic şi dacă apartamentele au instalate repartitoare. 

În municipiul Constanţa, preţul de facturare a energiei termice se detaliază astfel:

1.a. CET Palas – Electrocentrale    = 185,91 lei / Gcal;

1.b. RADET Constanţa                =   89,82 lei / Gcal;

       Total                                                        = 275,73 lei /Gcal;

      TVA 24 %                                                  =    66,18 lei /Gcal;

      Total preţ local de facturare                           = 341,91 lei / Gcal.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite