FOTO Andreea Marin a prezentat Gala Culturală Română-Turcă de la Constanţa. „Zâna“ s-a îmbrăcat în cadână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Marin, în rol de cadână FOTO Şcoala Spectrum
Andreea Marin, în rol de cadână FOTO Şcoala Spectrum

Evenimentul care aduce pe scenă tradiţiile României şi Turciei şi-a găsit gazda perfectă: Dobrogea multietnică, modelul de convieţuire armonioasă. Poeziile din spectacol au fost interpretate de elevi turci în limbă română, dar şi de elevi români în limbă turcă.

România şi Turcia şi-au sărbătorit prietenia prin spectacolul Gala Culturală Româno-Turcă, ce a avut loc în seara de duminică, 24 martie, la Casa de Cultură din Constanţa. Spectacolul local aflat la a doua ediţie a fost prezentat de Andreea Marin şi Kemal Ayyildiz, sub deviza „Cuvinte diferite, aceleaşi simţăminte“.

La realizarea acestui spectacol au contribuit peste 300 elevi din cele 11 şcoli ale Lumina Instituţii de Învăţământ (elevi ai Şcolii Gimnaziale Spectrum şi ai Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa), dar şi de la Colegiul de Arte Regina Maria din Constanţa şi de la Palatul Copiilor din Bucureşti.

În debut, în holul Casei de Cultură a fost organizat un târg gastronomic, cu mâncare tradiţională din Turcia şi România, precum şi un stand cu obiecte tradiţionale româneşti. Invitaţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare şi cu interpreţi de muzică populară românească.

Preşedintele Instituţiilor de Învăţământ Lumina, Fatih Gursoy a subliniat în discursul său de început, importanţa pe care o au cultura şi prietenia celor două ţări. Copiii au salutat apoi spectatorii din sala arhiplină cu trandafiri - simbolul prieteniei.

Au urmat moment artistice pitoreşti şi viu colorate: Dansul continentelor, interpretarea unei poezii despre mamă - atât în limbă română, cât şi în limbă turcă, dansuri populare din Oltenia, Proiectul prieteniei, Proiectul Marea Neagră, iar la final imnul galei - melodia „O lume nouă“.

Momentele poetice din spectacol au fost interpretate de elevi turci în limbă română, dar şi de elevi români în limbă turcă.

La spectacolul ce a avut loc şi la Bucureşti, în data de 20 martie, au fost anunţaţi câştigătorii Olimpiadei Internaţionale de Limbă Turcă. Elevii de la Constanţa au obţinut următoarele distincţii: la categoria Melodie în limbă străină, medalie de argint Denis Done – Colegiul Naţional de Arte Regina Maria Constanţa şi medalie de Bronz Teodora Carmen Cristea - Liceul Internaţional de Informatică Constanţa. Teodora Maria Ceangă, de la Liceul Internaţional de Informatică Constanţa, a câştigat Medalia de Bronz la categoria Poezie în limbă străină.

Câştigătorii vor reprezenta România la faza finală a Olimpiadei Internaţionale de Limbă Turcă ce va avea loc în Turcia, unde în fiecare an se strâng peste 1.500 de elevi din cele 140 de şcoli Lumina din toată lumea. Olimpiada se desfăşoară pe un stadion unde sunt peste 100.000 spectatori, iar pavilionul imens organizat pentru standurile ţărilor a adunat anul trecut peste 1.500.000 de oameni.

Începând cu anul 2008, Lumina Instituţii de Învăţământ a organizat în fiecare an un eveniment cultural româno-turc, care a adus împreună talentele artistice din cele două ţări. Ideea acestui eveniment a venit din dorinţa de a dezvolta relaţiile de prietenie dintre cele două ţări.
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite