Elevii solicită dreptul de a-şi vedea lucrările de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională înainte de a depune contestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: arhiva Adevărul
FOTO: arhiva Adevărul

Asociaţiile de elevi susţin că mulţi dintre ei, nevâzându-şi lucrarea şi neştiind cum a fost ea corectată, abandonează ideea de a depune contestaţie de frica scăderii notei finale.

Asociaţiile de elevi din mai multe judeţe cer Ministerului Educaţiei Naţionale includerea posibilităţii elevilor de a-şi vedea lucrările de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională înaintea depunerii contestaţiilor.

„Considerăm că este necesar ca înaintea unei contestaţii, elevii să îşi poată accesa lucrarea şi să se poată autoevalua cu baremul, pentru a sesiza dacă au fost evaluaţi într-un mod corespunzător. În prezent, elevii nu îşi pot accesa lucrările, din această pricină, contestaţiile sunt de multe ori privite de către elevi drept un risc, nu drept un mecanism al cărui scop este obţinerea unei mai mari acurateţe în evaluarea lor”, arată elevii.

Anul acesta, la Evaluarea Naţională, peste 12.500 de note s-au majorat în urma contestaţiilor. Astfel, spun cei din Asociaţiile de elevi, poate fi observată necesitatea procedurii, având în vedere numărul mare de contestaţii admise. Totuşi, anual, foarte mulţi elevi nu depun contestaţii, de frica posibilităţii de a le fi scăzută nota, şi din cauza nesiguranţei pe care o au, luând decizia strict în baza a ceea ce îşi amintesc în urma examenului.

“Elevii nu ar trebui să fie nevoiţi să îşi rişte media şi să ia o decizie într-un mod neinformat, strict pe baza a ceea ce îşi amintesc în urma examenului. Rezultatele contestaţilor sunt, în primul rând, un semnal de alarmă cu privire la ineficacitatea şi neprofesionalismul corectării, semnal pe care mulţi elevi aleg să nu îl tragă, neavând informaţiile necesare pentru a lua în o decizie informată”, spune Ariana Dudună, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Solicitarea este făcută de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC) şi Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMS).

Citeşte şi:

Lipsă imensă de angajaţi pe litoral. „Este cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie”

Concert caritabil în curtea bisericii. David, un copil de 7 ani, suferă de amfiotrie spinală

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite