Elevii din Constanţa cer decalarea anului şcolar 2015-2016. „Odată cu venirea verii, interesul pentru ore scade“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii din Asociaţia Elevilor din Constanţa, într-o vizită la Parlament Foto Mara Bălaşa
Liceenii din Asociaţia Elevilor din Constanţa, într-o vizită la Parlament Foto Mara Bălaşa

Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice o scrisoare deschisă prin care cere o serie de modificări în structura şi activităţile anului şcolar 2015-2016.

Ei doresc ca şcoala să înceapă şi să se încheie mai devreme cu o săptămână, pentru a evita perioada verii, când elevii, dar şi profesorii, îşi pierd interesul pentru ore.

Proiectul de ordin privind structura anului şcolar 2015-2016 a fost introdus în dezbatere publică la data de 10 iunie. Cinci zile mai târziu, Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice adresa prin care propune o serie de modificări. Scrisoarea este semnată de Alexandru Manda (15 ani), noul preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care a preluat recent conducerea de la Andrei Eduard Burghelia (17 ani), tânăr antreprenor aflat la finele clasei a XI-a.

Redăm integral textul scrisorii:
 
„Stimate domnule ministru,

Având în vedere faptul că în data de 10 iunie a.c. a fost introdus în dezbatere publică proiectul de ordin privind structura anului şcolar 2015-2016, Asociaţia Elevilor din Constanţa, organizaţie neguvernamentală reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, formulează următoarele propuneri:

1.Semestrul I să înceapă cu o săptămână mai devreme faţă de cum este propus, pe data de 7 septembrie 2015, urmând ca semestrul al II-lea să se finalizeze cu o săptămână mai devreme, pe data de 11 iunie 2015. De asemenea, cursurile pentru clasele terminale din învăţământul liceal, respectiv pentru clasa a VIII-a, să se finalizeze pe data de 20 mai 2015, respectiv pe data de 3 iunie 2015. La baza acestei propuneri stă faptul că elevii îşi pierd concretarea odată cu sosirea verii. Astfel, prin începerea, respectiv terminarea, mai devreme a cursurilor şcolare interesul pentru şcoală al elevilor va rămâne ridicat până în ultimele zile, astfel nemaiexistând timp în care elevii vin la şcoală fără a se concentra asupra activităţii de învăţare.

2. Modificarea art. 3 alin. (2) prin introducerea în categoria zilelor marcate prin activităţi specifice a datei de 17 noiembrie - Ziua internaţională a elevilor şi studenţilor. Considerăm că este imperios necesar ca Ziua internaţională a elevilor şi studenţilor să fie sărbătorită în şcolile din România, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa şi nu numai. Suntem de părere că celebrarea acestei zile va creşte respectul beneficiarilor primari ai actului de educaţie faţă de calitatea de elev şi va dezvolta simţul de responsabilizare civică a elevilor. De asemenea, considerăm că este inechitabilă aplicarea dublei măsuri, şi anume celebrarea Zilei învăţătorului, furnizorul actului de educaţie, dar nu şi a elevului, beneficiarul actului educaţional.

3. Având în vedere faptul că interesul faţă de şcoală al elevului este foarte scăzut în preajma datei de 18 decembrie, considerăm că tezele din semestrul I ar trebui susţinute, de regulă, până pe data de 11 decembrie.

4. Considerăm că denumirea programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun” ar trebui să fie schimbată în “Şcoala altfel”, aşa cum a fost denumit când a fost introdus, în anul şcolar 2011-2012.

5. Considerăm că este necesar ca organizaţiile reprezentative ale elevilor, la nivel judeţean şi naţional, să poată organiza, în săptămâna “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”, activităţi independente faţă de unităţile de învăţământ, beneficiind, în cauză, de sprijin din partea inspectoratelor şcolare, respectiv a ministerului educaţiei.
 
În speranţa unui răspuns afirmativ şi a unei bune colaborări viitoare, vă rog să primiţi, domnule ministru, expresia înaltei noastre consideraţii“.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a marcat de curând împlinirea a 2 ani de la înfiinţare. Gala aniversară a avut loc la 12 iunie, în sala Remus Opreanu din Palatul Administrativ Constanţa. Evenimentul a fost onorat de prezenţa lui Şerban Iosifescu - preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Albert Craiu - consilierul ministrului Educaţiei şi de alţi susţinători ai elevilor.

Manifestarea a fost prilejul pentru semnarea acordul-cadru de colaborare dintre AEC şi ARACIP, urmând ca în toamna acestui an să aibă loc prima acţiune comună, derularea unui studiu sociologic cu privire la problemele şi nevoile elevilor din judeţul Constanţa.

Vă mai recomandăm

Liceenii din Constanţa: „Examenul de admitere ar agrava discrepanţele dintre şcoli. Propunem ca admiterea să se facă după criteriul teritorialităţii“

Elevii au recâştigat dreptul la vot în Consiliul de administraţie al şcolilor

Asociaţia Elevilor pedalează pentru 2% din Declaraţia ta de venit. Adolescenţii care au creat curierul pe bicicletă te scutesc de stat la cozile ANAF

Elevii majori vor fi în conducerea şcolilor. Legea propusă de liceenii din Constanţa a fost adoptată de Parlament

Ce vor elevii din România, semnatari ai petiţiei: „La şcoală ar trebui să ne înveţe să gândim, nu să tocim. Dar este mai uşor să conduci oameni proşti“

Ce schimbări doresc elevii în şcoli. „Paza trebuie asigurată din bani publici, nu suportată de părinţi“

Ministrul Educaţiei sprijină demersul elevilor din Constanţa care îşi cer dreptul la bursele şcolare din partea municipalităţii

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite