Curs festiv de Jurnalism la Universitatea Ovidius, cu Grigore Cartianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Deşi suntem la Ovidius, nu mă simt exilat, ci mă simt grozav“, a glumit Cartianu, invitat special la jubileul Universităţii. Au răspuns „prezent“ la întâlnire studenţi de la Jurnalism, Istorie, Ştiinţe Economice şi Psihologie.

Amfitrionul întâlnirii a fost publicistul Aurelia Lăpuşan, profesor la catedra de Jurnalism, care l-a prezentat pe pe redactorul-şef al ziarului „Adevărul“ celor aproape 300 de studenţi care s-au adunat ieri la prânz în Aula Magna a Universităţii Ovidius.

„Niciodată n-am avut o audienţă tânără atât de numeroasă“, a mărturisit sincer Grigore Cartianu, care şi-a prezentat mai întâi cele două cărţi publicate: „Sfârşitul Ceauşeştilor“ şi „Crimele Revoluţiei“.

„Câţi dintre voi eraţi născuţi în ’89?“ – i-a întrebat publicistul pe studenţii prezenţi în sală. Doar câţiva au ridicat mâna, dar toţi erau curioşi să afleinformaţii noi despre acel Decembrie, pe care nu le găsesc nici în manualele de istorie.

Curiozităţi

Iar întrebările curajoase nu au întârziat să apară. „Scrierea acestor lucrări este avizată de istorici?“, a spart gheaţa Maria Tîlvan, studentă în anul al II-lea la Jurnalism.

„Ambele cărţi au rigoarea datelor dincolo de orice dubiu! N-am vrut să dau informaţii neclare sau false“, a punctat Grigore Cartianu. Viitorii jurnalişti au fost cei mai activi. Au făcut fotografii, şi-au luat notiţe şi au căutat răspunsuri ce-i interesau în mod direct.

L-au întrebat despre necesitatea unei legi a presei în România, despre implicarea patronilor de presă în conţinutul redacţional, despre clauza de conştiinţă, goana după senzaţional, credibilitatea surselor, momentele emoţionante din carieră.


„La câteva subiecte am scris şi am plâns. M-au impresionat foarte mult cele legate de mineriada din iunie 1990“, le-a spus publicistul viitorilor jurnalişti. Le-a dat sfaturi şi a ţinut să le spună că „ziaristul îşi ia singur libertatea, nu i-o face patronul cadou!“.

Toţi studenţii au fost interesaţi de evenimentele din ‘89, crimele de la Revoluţie, sursele pe care le-a avut publicistul atunci când a realizat documentarea.

Distincţie simbolică

Aproape de finalul întâlnirii, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan i-a oferit o diplomă şi o monedă aniversară. „Deşi suntem la Ovidius, nu mă simt exilat, ci mă simt grozav“, a glumit Cartianu.  Studenţii la Jurnalism au fost ochi şi urechi până la final.

„A fost interesant. Aşteptam de mult timp întâlnirea. Am corelat istoria cu jurnalismul. Sper să mai vină la noi“, a declarat Alina Radu, student în anul al II-lea la Jurnalism. „Studenţii au pus întrebări pertinente, la obiect, care au dat o reacţie pe măsură“, a concluzionat şi lect. univ. dr. Raluca Petre, de la catedra de Jurnalism.

La final, Grigore Cartianu a oferit autografe pe cele două volume despre Revoluţie. „Eu am urmărit şi serialul de la televizor, aşa că am vrut neapărat să cumpăr şi cărţile. Grigore Cartianu este un om cu o gândire extraordinară“, a spus Mariana Ianuş (39 de ani), economist la Universitatea Ovidius.

„Întâlnirea a fost impresionantă, de la numărul studenţilor şi până la răbdarea şi interesul în jurul acestui melanj între istorie şi jurnalism“, a concluzionat publicistul Grigore Cartianu.




Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite