Cum să te califici gratuit pentru meserii căutate. Luna viitoare încep angajările în turism!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Constanţa, piaţa forţei de muncă se dezgheaţă în primăvară, când se dă startul angajărilor pe litoral. Hotelierii încep recrutarea încă din luna martie, pentru a avea timp să pregătească unităţile de cazare pentru sezonul estival.

Este nevoie de personal calificat, aşa că la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şomerii au fost chemaţi în aceasta lună pentru cursurile de formare profesională. „Sunt multe persoane interesate de aceste cursuri, cele mai căutate fiind cele din domeniul turismului”, spune Gabriela Spătaru, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Soluţie pentru şomeri

Florentina Rusan (24 de ani) are calificare în contabilitate. Ea a lucrat pe un post de casieră la un producător de mezeluri din Constanţa, însă de curând a rămas fără loc de muncă, iar acum încearcă să se reprofileze. „Găsisem un post de ajutor de bucătar la un hotel de cinci stele din Mamaia, dar trebuie să fac şi cursuri, de aceea am venit la AJOFM să mă înscriu. M-am bucurat foarte mult când am auzit că sunt gratuite, altfel nu mi-aş fi permis”, spune constănţeanca.

Florentina Rusan

Şi pentru alţi tineri de vârsta ei venirea primăverii aduce o şansă în plus pentru găsirea unui loc de muncă. 
„Noi începem recrutările la mijlocul lunii martie, când începem să pregătim unităţile hoteliere pentru noul sezon turistic. Cred ca vom angaja peste 300 de persoane, în primă fază fiind vorba despre cameriste şi ospătari”, spune Linica Stan, directorul companiei THR Marea Neagră, ce deţine 14 unităţi hoteliere în sudul litoralului.

Pentru astfel de angajări cei interesaţi au nevoie de calificare. „Vin şi din alte judeţe să se angajeze. Cei care vor să lucreze în turism trebuie să mai ştie că în acest domeniul comportamentul trebuie să fie impecabil, este nevoie să aibă în permanenţă zâmbetul pe buze”, adaugă Linica Stan.

Construcţiile şi agricultura, domenii ofertante

Însă nu doar cursurile din domeniul turismului au căutare, ci şi cele din construcţii. Gabriel Ivanov (28 de ani) are calificare de bobinator, dar în ultima vreme i-a fost din ce în ce mai greu să-şi găsească un loc de muncă, aşa că a văzut o soluţie în reconversie. „Vreau să fac un curs de zidar-faianţar. Se câştigă destul de bine din asta, în jur de 2.000 de lei pe lună şi găseşti mai uşor de lucru. Aştept să mi se spună când va începe un curs şi pentru o astfel de meserie”, spune constănţeanul.

image


Zeci de şomeri vin zilnic la AJOFM, în încercarea de a găsi un job

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează, în perioada imediat urmatoare, cursuri de formare profesională pentru 11 meserii. Este vorba despre barman, contabil, bucătar, administrator pensiune turistică, mecanic agricol, montator pereţi şi plafoane din ghips-carton, cosmeticiană, legumicultor, lucrător în cultura plantelor, auditor de mediu, îngrijitoare de copii. În prima fază, va fi formată câte o grupă a câte 25 de persoane pentru fiecare meserie. Cursurile au o durată cuprinsă între 4 şi 20 de săptămâni, iar salariile pentru cei care lucrează pe astfel de posturi sunt cuprinse, în medie, între 800 şi 2.000 de lei.

De asemenea, cursurile de calificare în domeniul agricol sunt la mare căutare pentru că, spun specialiştii, au viitor. „În agricultură şi zootehnie este nevoie de oameni bine pregătiţi, pentru că România are potenţial, iar acest sector se va dezvolta în următorii ani. Noi obţinem rezultate foarte bune pe reconversie, pentru că sunt multe persoane interesate să facă o altă calificare. Însă, raportat la anii anteriori, numărul locurilor disponibile pe piaţa muncii este mai mic, motiv pentru care şi angajatorii îşi pot permite să facă o selecţie riguroasă”, a declarat Emilia Murineanu, directorul executiv al AJOFM Constanţa.

Persoanele interesate sa participe la aceste cursuri sunt aşteptate la compartimentul de formare profesională, de la sediul AJOFM Constanţa, de pe strada Lacului, nr. 14, în apropiere de City Park Mall.

În prezent, în baza de date a Agentiie Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt înregistrați aproximativ 13.000 de șomeri. În ultima lună a anului trecut, rata șomajului era de 4,22%, cu 1,75% mai mică decât în urmă cu un an.

Cursuri gratuite pentru angajaţi

Şi angajaţii pot urma cursuri gratuite de formare profesională în domeniul turismului, graţie unui proiect derulat, din fonduri europene, de Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România. „În prezent, se fac înscrieri pentru cei care vor o calificare de bucătar, ospătar, cofetar-patiser, cameristă, administrator pensiune”, a declarat Daniela Scarlat, coordonator zonal al proiectului. O grupă trebuie să aibă 28 de cursanţi. Pot participa la astfel de cursuri doar persoanele angajate în sectorul privat. Dosarele de înscriere pot fi depuse la filiala din Mangalia a Organizaţiei Patronale din Turismul Balnear, situată pe strada Teilor, nr. 5 sau la centrele din fiecare judeţ.

Zeci de şomeri vin zilnic la AJOFM, în încercarea de a găsi un job
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite