Constanţa: Flori şi multe lacrimi la căpătâiul lui Ică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegi, studenţi şi simpli admiratori s-au perindat la sicriul actorului Vasile Cojocaru, depus pentru câteva ore la teatrul pe care l-a condus şi unde a debutat în urmă cu peste 30 de ani.

Flori şi multe lacrimi la căpătâiul celui care a fost un reprezentant de marcă al generaţiei de aur de actori constănţeni, Vasile Cojocaru. Un ultim omagiu a fost adus şi de foarte mulţi actori din vechea gardă de la Teatrul Ovidius, dar şi tinerii pe care Ică i-a format la Facultatea de Arte. Li s-au alăturat un număr mare de angajaţi ai fostului Teatru Dramatic, personal tehnic, semn că Vasile Cojocaru a fost iubit foarte mult şi de cei din spatele scenei.

Catafalcul a fost depus, ieri dimineaţă, pe holul Operei, însă activitatea instituţiei nu s-a întrerupt, momentele de reculegere fiind întrerupte din când în când de instrumentişti şi de vocile din cor. Pe holul Operei a fost amenajat un colţ cu amintiri, fotografii cu Vasile Cojocaru, iar pe un videoproiector au rulat imagini din spectacole.

„De ce suntem toţi brusc genii doar după moarte?“

Actorul Emilian Cristoiu a stat nemişcat timp de două zile lângă sicriul celui care i-a fost mentor. Alături de un grup restrâns de foşti studenţi, actuali actori şi asistenţi la Facultatea de Arte de la Universitatea Ovidius au sprijinit familia îndurerată.

„Un mare regret am: că tânăra generaţie de actori care vine din urmă nu îl va cunoaşte“, spune ucenicul lui Ică.

„Se retrăsese de câţiva ani la universitate, se schimbase cu totul, nu mai era omul acela vulcanic cu care eram noi obişnuiţi. Cu o geacă de piele şi ochelari de soare ştrengăreşte pe ochi, privea totul cu o absolută calmitate. Noi l-am cunoscut altfel, într-un du-te vino continuu şi foarte exigent. Îmi pare foarte rău şi de faptul că nu există imagini şi fotografii din ultima lui perioadă, de la universitate“. Actriţa Diana Cheregi a stat o viaţă lângă Ică. Au jucat împreună în peste 20 de piese şi îi lega şi o frumoasă prietenie. „Este o mare pierdere. Noi ieşisem la pensie, ne retrăsesem, dar ne-au legat foarte multe lucruri. Mă uit acum la aceste funerarii, la câtă lume a început să vină şi mă întreb de ce suntem toţi brusc genii doar după moarte?“, se întreabă retoric actriţa.  

Condoleanţe din ţară

Pe adresa teatrului, zilele acestea au sosit mesaje de condoleanţe din partea actualului director al Teatrului de Nord din Satu Mare, Andrei Mihalache, şi scenografului Radu Alexandru, vechi colaboratori ai teatrului constănţean, dar şi din partea regizorului Mircea Cornişteanu, cu care Vasile Cojocaru a colaborat la realizarea unuia dintre cele mai de succes spectacole, „Unde-i revolverul?“, premiat pentru interpretare şi montaj.

Ieri a sosit la Constanţa regizorul Dominic Dembinski, cu care Vasile Cojocaru a colaborat foarte mulţi ani.

Actorul a fost dus astăzi din nou la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel şi a fost înmormântat la Cimitirul Municipal. Slujba a fost oficiată de arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite