Când promit autorităţile că vom avea drum expres Constanţa – Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Constanţa - Tulcea
Drumul Constanţa - Tulcea

În anul 2022 ar putea începe construcţia unui drum expres care să lege Constanţa de Tulcea. În prezent, se lucrează la documentaţia tehnică.

Drumul dintre Constanţa şi Tulcea, în lungime de aproximativ 120 de kilometri, se parcurge de regulă, în peste 2 ore. Având doar o singură bandă pe sens, este foarte periculos, de-a lungul lui fiind foarte multe cruci ce reamintesc de şirul tragediilor care au avut loc de-a lungul timpului. 

Recent, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că a depus aplicaţia de finanţare pentru realizarea unui drum expres Constanţa- Tulcea. „Prima fază a proiectului, reprezentată de construcţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila urmează a fi realizată în perioada 2014 – 2020, faza a II-a, Măcin – Tulcea, în perioada 2021- 2030 şi faza a III-a Constanţa – Tulcea, în perioada 2031 – 2040“. Ulterior, pe site-ul Companiei, comunicatul a fost modificat, dispărând termenul prognozat de finalizare a investiţiei, adică anul 2040.

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, ne-a explicat că pentru drumul expres se pregăteşte documentaţia de scoatere la licitaţie şi că prognoza optimistă dă anul 2022 de începere a lucrărilor propriu-zise. „Licitaţia va avea loc în 2021. Vom vedea dacă vom scoate la licitaţie proiectare sau execuţie sau separat“, spune el. Valoarea totală a  proiectului este de 30.723.662,17 lei. Preţul execuţiei va fi stabilit prin studiul de fezabilitate.

Un drum expres înseamnă, practic, o miniautostradă. Are profil de autostradă, cu două benzi pe sens, cu parapeţi mediani, razele curbelor sunt similare ca la autostradă,  intrările şi ieşirile se fac exact ca la o autostradă, iar survolările se fac prin pasaje. Singurele diferenţe ţin de lăţimea benzii, care la o autostradă este 3,75, iar la drumul expres 3, 5, iar viteza este de 120 de kilometri pe oră la drum expres şi 130 kilometri pe oră la autostradă.

„Va fi important acest drum pentru Tulcea, care va avea o deschidere spre port, dar şi pentru zona Moldovei, care se va lega de sudului ţării după ce se va finaliza podul de la Brăila. Practic, drumul de mare viteză va deriva din Coridorul 9 Pan European şi va oferi Moldovei deschidere spre portul Constanţa. În 2026 ar trebui să fie gata“, spune Alin Şerbănescu. 

Deşi drumurile expres sunt gândite pentru marii transportatori, care trebuie să ajungă din punctul A în punctul B repede, faptul că va lega Tulcea de Constanţa, această cale va potenţa şi turismul din aceste zone.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite