Băsescu vrea majorarea capitalului coreean la Şantierul Daewoo Mangalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României Traian Băsescu a ajuns astăzi, la ora 11.00, la şediul Daewoo Mangalia Heavy Industries şi a avut o discuţie cu uşile închise, de o jumătate de oră, cu conducerea şantierului.

După întrevedere, Traian Băsescu a plecat într-o vizită pe şantier.

În cadrul discuţiilor, s-a pus accent pe găsirea urgentă a unor soluţii legale pentru majorarea capitalului coreean la şantier la 65%, restul fiind deţinut de partea română. Se doreşte intrarea mai agresivă pe piaţa internaţională a şantierului, dar pentru asta este nevoie de modernizarea halelor de construcţie. De asemenea, s-a mai venit cu propunerea ca statul român să preia cele 80 de hectare pe care se întinde şantierul şi pentru care se plăteşte chirie, iar coreenii să vină cu bani pentru investiţie.

În luna septembrie este aşteptat la discuţii şi premierul coreean. „Aceste majorări de capital nu vor rezolva şi problemele sindicale. Salariile au rămas aceleaşi“, a declarat liderul sindicatului Daewoo Mangalia, Florian Marin. Tot el a mai spus că deocamdată nu se lucrează la capacitate, deşi posibilităţile de producţie sunt foarte mari. Şantierul se confruntă cu probleme financiare încă din anul 2004.

În momentul de faţă, la DMHI lucrează 3.000 de angajaţi, dintre care 51 de coreeni.

UPDATE

După o vizită în şantierul de la Mangalia, şeful statului a declarat că acesta se află într-o criză dificilă, din cauza datoriilor mari pe care le are. „Daewoo este al cincilea mare exportator al ţării, iar situaţia în care se află este datorată şi creşterii preţului la oţel. Este esenţial ca acest şantier să poată prelua comenzi şi să devină competitiv, iar statul român va sprijini acest lucru. Partea română va participa la capitalul şantierului cu terenul pe care se află, şi anume 80 de hectare, pentru care la ora actuală se plăteşte chirie, iar cea coreeană cu lichidităţi“, a declarat Traian Băsescu.

La rândul său, Simona Bobeanu, general affairs Daewoo Mangalia Heavy Industries SA, a declarat că aceste acţiuni comune ale acţionarilor şi executivului societăţii vor fi negociate şi implementate până la mijlocul lunii noiembrie.Potrivit acesteia, şantierul de la Mangalia trebuie să recâştige competitivitatea faţă de concurenţa din Orientul Extrem  - China, Republica Coreea pentru industria navală.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite