Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită burse mai mari şi asigurarea pazei în şcolile din municipiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Elevilor din Constanţa
Asociaţia Elevilor din Constanţa

Consilierii locali ai municipiului Constanţa vor vota bugetul oraşului pentru anul 2019. În acest context, elevii solicită asigurarea pazei în unităţile de învăţământ şi creşterea cuantumului burselor şcolare.

În urmă cu o săptămână, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a transmis administraţiei locale cererile elevilor  privind asigurarea pazei în şcoli şi creşterea cuantumurilor de burse, „în speranţa că finanţarea educaţiei pe raza administrativă a Municipiului Constanţa  reprezintă un interes real pentru aleşii locali, desfăşurarea acesteia în condiţii de siguranţă şi cu sprijinirea elevilor aflaţi în situaţii de risc reprezentând o normalitate, o cerinţă indispensabilă a standardelor educaţionale adaptate cerinţelor secolului XXI”.

Elevii spun că asigurarea pazei în unităţile de învăţământ reprezintă atât o obligaţie legală, cât şi una morală pentru autorităţile locale, violenţa în şcoli, pătrunderea persoanelor străine în incinta unităţilor de învăţământ reprezentând un atentat la siguranţa procesului de predare-învăţare.

A doua solicitare pe care elevii constănţeni o au este majorarea cuantumurilor burselor şcolare, acestea reprezentând principalul mijloc al autorităţilor locale pentru a sprijini performanţele şcolare ale elevilor merituoşi, dar şi de a preveni şi combate fenomenul tragic al abandonului şcolar în România.

„Bursele vizează sprijinirea performanţei şcolare şi facilitarea accesului la educaţie pentru elevii aflaţi în medii de risc, dar, din păcate, ele nu îşi pot îndeplini adevăratul scop dacă valorile acestora nu coincid cu nevoile existente. De exemplu, bursa de merit în municipiul Constanţa este de 50 lei pe lună, sumă care nu suplineşte nici măcar pentru achiziţionarea unui abonament pentru toate liniile de transport local în Municipiul Constanţa”, spun reprezentanţii AEC.

Cuantumurile solicitate de către elevi sunt raportate la valoarea salariului minim brut pe economie, şi anume: 104 lei (5% din s.m.e.), pentru bursa de merit; 312 lei (15% din s.m.e) pentru bursa de studiu, acordată elevilor cu un venit mediu lunar pe cap de familie cel mult egal salariului minim net pe economie; 420 lei (20% din s.m.e.) pentru bursa de ajutor social, acordată elevilor cu un venit mediu lunar pe cap de familie de sub 50% din salariul minim net pe economie precum şi pentru bursa de performanţă, acordată elevilor cu rezultate performante la olimpiadele naţionale.

Din calculele AEC a rezultat că ar fi necesară o suplimentare a fondului de burse cu 12,5 milioane de lei.

Pe aceeaşi temă:

Reprezentant al Asociaţiei Elevilor: „Sunt directori, adevăraţi baroni locali, care-i privesc pe elevi ca pe nişte deţinuţi”

Cine va conduce cea mai puternică organizaţie de elevi din România în 2019

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite