Alegeri prezidenţiale 2014. Observatorii de la vot: „Mobilizare masivă a taxiurilor electorale care transportă alegătorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la primele ore ale dimineţii de duminică, 16 noiembrie, când se desfăşoară turul doi al alegerilor prezidenţiale 2014, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) şi cetăţenii care au sunat la centrul de asistenţă juridică organizat de Expert Forum au semnalat o prezenţă neobisnuită la urne şi o mobilizare masivă a automobilelor care transportă în mod repetat persoane către secţiile de vot.

În judeţe ca Ilfov, Giurgiu sau Olt observatorii au raportat la numărul 112 mai multe cazuri de acest gen. Interventia poliţiei este de multe ori insuficientă sau inexistentă, iar fenomenul se perpetuează în multe dintre localităţile observate fără ca agenţii constatatori să ia măsuri reale.

Drept urmare, CRC, Expert Forum şi Funky Citizens, bazandu-se pe mărturiile şi solicitările formulate de cei care observă alegerile în teritoriu, cere Ministerului Afacerilor Interne să suplimenteze numărul de agenţi care monitorizează bunul mers al procesului electoral, dar mai ales, introducerea în judetele enumerate a unor filtre pentru a limita şi descuraja turismul electoral.

Continuarea propagandei electorale şi coruperea alegătorilor reprezintă infracţiuni sancţionate de Codul Penal.

„Au mai fost semnalate cu o frecvenţă notabilă cazuri în care persoane neautorizate stationează în secţiile de vot mai mult decat este necesar pentru exercitarea optiunii de votare sau abordează şi incearcă să influenţeze grupuri de alegători sau situatii în care reprezentanţi ai autorităţilor locale săvârsesc acţiuni suspeceptibile a fi calificate drept  încalcări ale regulilor de funcţionare a secţiilor de votare. În multe secţii situaţia este persistentă, în pofida sesizărilor adresate biroului electoral sau Poliţiei“, atrag atenţia observatorii Centrului pentru Resurse Civice.

Ca exemple, au fost primite mai multe sesizări care reclamau suspiciuni de turism electoral. Astfel, ne-a fost adus la cunoştinţă de către un observator că la secţia 252 din Movileni, judeţul Olt primarul ar fi transportat de mai multe ori alegători cu un autovehicul. O sesizare scrisă a fost trimisă de către observator către BEJ în acest sens. Similar, în cadrul secţiei de votare nr. 100 din Budeni, comuna Comana, judeţul Giurgiu, un observator ne-a transmis că există indicii cu privire la turism electoral –maşini care aduc alegători ce votează pe listele suplimentare. Mai mult, ni s-a transmis că unul dintre membrii secţiei se implică în această activitate.

Observatorii acreditaţi de Centrul pentru Resurse Civice au observat în secţiile 143 şi 144 din comuna Gălbinaşi, judeţul Călăraşi, că aici cetăţenii care sunt înscrişi pe copiile de pe listele electorale permanente votează pe listele suplimentare destinate celor care votează în afara localităţii de domiciliu.
Tot în aceste secţii ne-au fost aduse la cunoştinţă că alegători din mai multe localităţi ar fi fost aduşi cu autovehicule pentru a vota în secţiile 144 şi 143 (şcolile nr. 1 şi nr. 2) din Gălbinaşi. Există indicii că ar fi transportaţi organizat, cu aportul autorităţilor locale, în special al primarului.

„Mai mult, am primit informaţii că în cadrul secţiei de votare nr. 218 din Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, persoane neautorizate, grupuri sau indivizi care pretind că sunt alegători staţionează în incinta secţiei de votare şi încearcă să intimideze observatorii şi votanţii“, spun observatorii CRC.

De asemenea, a fost transmisă o sesizare conform căreia la secţia 140 din gara Craiova sunt aduşi votanţi cu autovechicule din comunele Pieleşti, Pleşoi, Şopot şi Sărbătoarea (Dolj). Exista martori care susţin că în jurul secţiei de votare ar exista persoane care dirijează alegătorii.

Au mai fost raportate si alte nereguli în organizarea procesului electoral, dintre care sunt menţionate:

·         Ploieşti, la Şcoală Gimnazială Nr. 1 „Radu Stanian” din stradă Bobîlna, după începerea votului urnele nu erau sigilate. Alegătorul ne-a comunicat că a semnalat acest lucru membrilor şi i s-a răspuns că aceasta este procedura, respectiv că urnele nu se sigilează până seară. Alegătorul ne-a mai transmis că s-a întâmplat acelaşi lucru la turul precedent.

·         primarul din comuna Gura Văii, Bacău nu îi permite unui reprezentant în biroul secţiei de votare accesul la lucrările biroului secţiei de votare. A fost sesizat BEJ care a transmis către preşedintele secţiei de votare lista în care este cuprins membrul respectiv.

·         în secţia de votare 90 din Voluntari se folosesc numai patru ştampile, una dintre cele cinci fiind reţinute de către preşedintele secţiei de votare.

Puteti raporta nereguli la numerele de telefon Orange: 0756.459.194, Vodafone: 0720.273.334, Digi: 0770.332.065 sau pe www.expertforum.ro/votcorect si www.funkycitizens.org.

Contacte: Septimius Pârvu, Expert Forum, septimius.parvu@expertforum.ro | 0737.748.667;

Cosmin Bârzan, Centrul pentru Resurse Civice | 0742.738.836

Vă mai recomandăm

Alegeri prezidenţiale 2014. Sesizări de turism electoral şi vot multiplu la Constanţa, Năvodari şi Agigea

Alegeri prezidenţiale 2014. Cum sunt poziţionaţi pe buletinul de vot cei doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri