VIDEO O turmă de mistreţi a intrat într-un parc din Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmii clujeni au avut marţi noapte o operaţiunea mai ciudată: ei au căutat o turmă de mistreţi care a ajuns într-un parc din oraş. Animalele au fost găsite spre miezul nopţii şi s-a montat un culoar din gard metalic, pentru ca mistreţii să aibă pe unde să se reîntoarcă în pădure. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare susţine că animalele au ajuns în oraş de frică, întrucât este sezon de vânătoare.

Ştirea privind apariţia unei turme de 10-15 mistreţi în apropierea unui parc din Cluj-Napoca a apărut ieri pe Facebook. 

"În ultima vreme, am avut parte de evenimente de tot felul: unele m-au dezamăgit, altele m-au întristat ori m-au înseninat (după caz), altele m-au şocat. Însă cel mai recent dintre ele, la care chiar am fost martor, s-a petrecut în această dimineaţă. Şi m-a lăsat fără cuvinte. Aşadar, pe la ora 3.00, mă trezeşte un zgomot plecat din părculeţul din faţa blocului. Iniţial, am crezut că e vorba de nişte căţeluşi care se hârjoneau. Cum «hârjoneala» părea să nu se-ncheie, am ieşit la balcon să văd ce se-ntâmplă. Şi-am rămas şocat de ce am văzut! În părculeţ se afla o turmă, de vreo 12-15 porci mistreţi (din care vreo 7 sau 8 erau pui)! Râmau cu toţii, însă doar puii făceau gălăgie. Am rămas fără grai! Nu mi-am putut imagina vreodată că între betoanele Mănăşturului, departe de orice formă de pădure, să văd o turmă întreagă de porci mistreţi...", a scris tânărul, marţi, pe o reţea de socializare. Acesta locuieşte în apropierea Dealului Calvaria din cartierul Mănăştur.

O turmă de mistreţi a intrat într-un parc din Cluj-Napoca

A sunat la 112

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, Mariana Tecar, a declarat, pentru Adevărul : "Noi am asigugrat cadrul optim de desfăşurare a activităţii asociaţiei de vânători. După miezul nopţii cei 12 porci mistreţi au fost duşi în afara oraşului, totul desfăşurându-se fără incidente". Un bărbat a sunat, marţi seară, la numărul de urgenţă 112 anunţând că o turmă de 10-15 mistreţi ar fi trecut dinspre Dealul Calvaria, din cartierul Mănăştur, spre Parcul Rozelor, din apropiere. "Jandarmii au anunţat Asociaţia Vânătorilor şi, împreună, vânătorii cu jandarmii, au trecut la asigurarea măsurilor de ordine publică în zonă", a mai spus Mariana Tecar. 

Parcul Rozelor din Cluj-Napoca se află între cartierele Mănăştur şi Grigorescu, pe malul râului Someş.

Cartierul Mănăştur este cel mai mare din municipiu şi este mărginit în partea sudică de Pădurea Făget, unde încep blocurile de locuinţe, însă distanţa pe care ar fi trebuit să o parcurgă animalele până la Dealul Calvaria şi Parcul Rozelor este de aproximativ trei kilometri prin zone foarte circulate.

Boc, la vânătoare de mistreţi 

La ora 12 noaptea turma a fost găsită într-un parc de lângă Biserica Calvaria. S-a realizat un culoar din gard metalic, pentru ca mistreţii să aibă pe unde să fugă. La operaţiune au venit primarul Emil Boc şi prefectul Gheorghe Vuşcan.  Mistreţii au trecut prin culoarul amenajat şi s-au îndreptat spre Parcul Rozelor. Jadarmeria susţine că până la urma animalele au auns fără incidente în Pădurea Făget. 

De ce au ajuns mistreţii în oraş 

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj, Nicolae Pivaru, a susţinut că mistreţii au ajuns în oraş de frică, întrucât este sezon de vânătoare. ”Au venit de pe strada Câmpului. Au intrat pe sub pod şi au ajuns în Facultatea de medicină veterinară. De acolo Au venit pe canal şi au ajuns în Canalul Morii. Din Canalul Morii au venit în sus şi au ajuns aici în Calvaria. Ei au încercat să mai iasă şi s-au dus spre stăvilar, dar nu au reuşit. Acum sper că au luat drumul cel bun”, a precizat directorul. 


Situaţie fără precedent la Cluj


La acţiunea de scoatere a mistreţilor din oraş, care a durat peste patru ore, au fost prezenţi şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan.
Autorităţile au făcut un ţarc în care să bage mistreţii ca să-i tranchilizeze, dar ulterior s-a trecut la dirijarea animalelor cu garduri metalice spre un traseu pe Canalul Morii, ca să fie scoase în afara oraşului. Circulaţia a fost blocată o oră.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite