Mihai Şerban, scriitorul expert în arte marţiale
0
Clujeanul a făcut studii economice, a scris cărţi despre sofiologie şi se ocupă în prezent de clubul Ming Dao, unde predă Taijiquan si Qigong.
S-a născut în Gherla, oraş despre care spune că este o comunitate interculturală care i-a favorizat aplecarea spre cultură. Mihai Şerban povesteşte că a trăit printre români, maghiari şi armeni, mama sa fiind de origine româno-armeană. Această copilărie multiculturală l-a ajutat să accepte şi să înţeleagă diferenţa dintre diferitele tipologii umane. Curiozitatea l-a „îndemnat” să citească cărţi încă de la vârsta de patru ani.
Economist cu preocupări intelectuale
Toată viaţa şi-a „hrănit” setea de cunoaştere în biblioteci, citind din toate câte ceva - de la cărţi de ştiinţă, romane, jurnale de călătorie, romane SF şi multe altele. În toată perioada comunistă, Mihai Şerban visa să devină mai mult decât societatea în care trăia i-a permis. A absolvit însă secţia de Relaţii Internaţionale a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca.
Părinţii săi, care au avut funcţii economice importante în fabrici din Gherla, l-au sfătuit să aleagă acest domeniu mai puţin „închis” din punctul de vedere al relaţiei cu occidentul. După absolvire, Şerban a ajuns să conducă departamentul de comerţ exterior al fabricii Sinterom. Ziua mergea la muncă, iar noaptea îşi continua „expediţiile“ prin diversele ştiinţe care îl pasionau.
A schimbat treptat ştiinţele
Primul său roman, „Semeni întru raţiune“, a apărut în 1982. Patru ani mai târziu şi-a lansat un nou volum, „Omul şi astrele“. În 1999 a obţinut titlul de doctor cu o lucrare despre bioeconomie, ceea ce el consideră că încă se prevede în viitorul economiei.
În aceeaşi zi şi-a lansat şi cartea despre sofiologie. „Este o ştiinţă care vede similitudinile între activitea productivă a omului şi funcţionarea sistemelor naturale şi de aici trage învăţăminte pentru modul în care omul ar trebui să-şi conducă acvitităţile zilnice“, explică Mihai Şerban.
La această ştiinţă a contribuit începând cu volumul „Sofiologia - o paradigmă a destinului“. „Este şi acum o ştiinţă a viitorului, în legătură strânsă cu bioeconomia“, este de părere Mihai Şerban.
Serban este acum antrenor la clubul Ming Dao, unde se practică antrenamentele de Taijiquan (un tip de artă marţială, stil recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii şi longevităţii practicanţilor-n.r.) şi Qigong (un ansamblu de practici ce au ca scop întărirea organismului şi obţinerea unei stări optime de sănătate - n.r.), în fiecare săptămână, în sala de Sport a Grupului Şcolar Forestier.
Ce aduce nou această ştiinţă de care sunteţi preocupat ?
Sofiologia explică oamenilor universul aşa cum este. Eu am gândit-o ca un grupaj de cunoştinţe care pune în lumină principiile de bază şi legile care guvernează existenţa tuturor lucrurilor de care ne «lovim» zi de zi.
Ce alte arte marţiale practicaţi la clubul Ming Dao?
Noi practicăm tai chi chuan. Pentru unii, această artă marţială este un balet simpatic pe care-l practică moşnegii chinezi prin parcuri. Este o artă marţială care de şase secole i-a ajutat pe cei fără arme să lupte împotriva inamicilor. Treptat, am descoperit efectele pozitive pentru sănătate ale acestei arte marţiale.
Ce-i place
„Îmi place să trăiesc. Îmi place viaţa, sub toate aspectele ei. Să mă regăsesc în toate ipostazele în care se poate regăsi un om în viaţa lui. Începând de la soţ şi iubit şi terminând cu om de ştiinţă şi să fiu între oameni“, sintetizează Mihai Şerban.
Ce nu-i place
Spune că nu îi place cum lumea caută un model în viaţă în loc să devină propriul învăţător. „Omul caută modele în alte orizonturi decât în propria persoană. Noi nu trebuie să ne schimbăm, dar trebuie să avem capacitatea de a ne îmbunătăţi propria persoană“, spune scriitorul
Profil
Născut la 4 februarie 1954, în Gherla
Studii: Facultatea de Studii Economice, Cluj-Napoca
Familie: Căsătorit