Kovesi anunţă o cruciadă: „Vom avea de-a face cu cazuri complexe, legate de anchetarea oamenilor puternici şi bogaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi. FOTO EPA
Laura Codruţa Kovesi. FOTO EPA

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Parchetului European spune, pentru El Pais, că perioada următoare va aduce o serie de provocări pentru instituţia pe care o conduce şi că o serie de dosare importante urmează să fie soluţionate.

Cotidianul spaniol El Pais a publicat un interviu Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta vorbeşte deschis despre marea bătălie care va urma, spune ea, pentru apărarea statului de drept în Uniunea Euopeană. 

„Laurei Kövesi i s-a încredinţat o sarcină colosală: trebuie să construiască de la zero noul birou al procurorului general european. Românca, cunoscută la Bruxelles pentru rezultatele din timpul conducerii agenţiei anticorupţie din ţara sa, s-a stabilit deja la Luxemburg pentru a investiga infracţiunile economice legate de fonduri europene şi TVA”, scrie El Pais.

Într-un interviu prin videoconferinţă pentru sursa citată, noul procuror general al UE anunţă  că doreşte să creeze o „instituţie independentă”. „Trebuie să arătăm că legea este aceeaşi pentru toată lumea”, spune Kövesi, care punctează, declarând scopul final al mandatului său: „Parchetul European este un mijloc de apărare pentru statul de drept în UE", spune ea.

Ibericii mai noteaă că numirea procurorului general român a creat mari aşteptări, în special în Parlamentul European, unde este apreciată lupta ei neîncetată împotriva corupţiei din ţara sa. Activitatea sa este crucială pentru credibilitatea UE în eforturile sale împotriva degradării cauzate de cazurile de corupţie care au avut loc în ultimii ani în ţări ca Spania, Bulgaria, România sau Malta, scandalurile financiare din Olanda sau Danemarca. sau încercări de a submina legea de către Polonia sau Ungaria. „Când vorbim despre încălcarea statului de drept, trebuie să luăm în considerare cazurile unde există suspiciuni de corupţie sistemică sau când se încearcă subminarea independenţei judiciare”, reaminteşte procurorul general, care subliniază că poate investiga cazuri de fraudă publică dacă acestea sunt legate la infracţiuni financiare.

Vrea suplimentarea fondurilor şi o echipă de procurori dedicată

Kövesi va conduce această luptă, ajutată de o echipă de experţi şi analişti din Luxemburg şi de o reţea de procurori naţionali care vor lucra parţial sau cu normă întreagă pentru biroul său (EPPO).

Cu toate acestea, procurorul încă negociază cu instituţiile şi capitalele comunităţii mijloacele pe care le va avea. În principiu, i s-a alocat un buget de 37,7 milioane de euro. „Încă nu e suficient. Suntem în mijlocul negocierilor ”, subliniază ea.

Procurorul spune că se luptă pentru creşterea alocării bugetare şi, în paralel, pentru ca procurorii aflaţi la conducerea insituţiilor din fiecare ţară UE să fie plătiţi de la Luxembourg, pentru a li se asigură independenţa totală.

„Începem discuţii cu autorităţile spaniole pentru a pregăti tot ce este necesar EPPO", a adăugat Kovesi, care le-a spus jurnaliştilor spanioli că a purtat deja discuţii cu ministrul justiţiei din această ţară, Juan Carlos Campo şi cu procurorul general, Dolores Delgado. „M-au asigurat că Spania va încerca să construiască un birou eficient şi că vor face tot ce este necesar pentru ca eu să încep să lucrez fără întârziere”, a spus Kovesi.

.Parlamentul European trebuie să dea undă verde în următorul trimestru bugetului UE, care va avea o injecţie suplimentară din fondurile de recuperare convenite de liderii europeni la summitul din iulie trecut. „Vor fi mai mulţi bani, mai multă flexibilitate şi, prin urmare, mai mult risc de infracţiuni. Datoria EPPO este de a proteja banii europeni”, a avertizat românca. Din acest motiv, ea doreşte să aibă în Luxemburg numărul maxim de experţi şi analişti, care să poată încrucişa date şi să efectueze investigaţii complexe.

Ţări care sunt lăsate în afară

Una dintre principalele probleme pe care Kovesi le poate întâmpina este că nu toate ţările s-au alăturat EPPO. Danemarca, Suedia, Irlanda, Ungaria şi Polonia au decis să rămână în afara Parchetului European. Noul procuror refuză să comenteze motivele care au determinat fronda Varşoviei şi a Budapestei. 

„Bineînţeles că aş dori ca toate statele membre să facă parte din EPPO, dar nu este alegerea mea. În ţările care nu participă la instituţie, putem investiga unele infracţiuni, atunci când sunt implicaţi oameni din alte ţări sau o parte a infracţiunii a fost comisă într-o altă ţară membră “, a explicat Kovesi. Cu toate acestea, aceasta aspiră să ajungă la acorduri de lucru cu aceste cinci ţări. 

La final, noul procuror şef al Parchetului European a transmis un mesaj despre pericolele pe care le presupune munca anchetatorului anticorupţie în aceste vremuri şi a anunţat o adevărată cruciadă în acest sens: „O să avem de-a face cu cazuri complexe, legate de anchetarea oamenilor puternici şi bogaţi. De aceea e important să fim o instituţie independentă”. 

Vă mai recomandăm şi:

Laura Codruţa Kovesi, interviu fără menajamente la BBC. Cum a răspuns la întrebările directe despre „serviciile secrete” şi „statul paralel”

Câţi procurori români ar putea lucra la Parchetul European cu Laura Codruţa Kovesi

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite