Inedit: Busturi din bronz, realizate după poze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii care vor să le facă un cadou inedit persoanelor dragi pot să comande busturi din bronz, care sunt realizate, după poze, de artistul Valentin Dodică, cel care a creat statuetele oferite, anul acesta, ca premiu la Balul Operei.

VEZI AICI CUM MODELEAZĂ ARTISTUL BUSTUL ÎN LUT

Valentin Dodică expune, astăzi şi mâine, în cadrul celei de-a doua ediţii a Târgului de Artă, Artizanat şi Antichităţi din incinta centrului comercial Polus Center. Artistul realizează, la comandă, busturi din bronz, pe care le lucrează după poze. „Ideea mi-a venit mai demult. Un prieten drag m-a rugat să-i fac un bust de copil. Atunci, i-am propus să creez un bust după poza nepoatei sale. A ieşit bine şi atunci mi-am zis să continuu", explică artistul.

Artistul plastic organizează mâine, la Polus Center, un workshop de modelare în lut. „Pentru a realiza, din lut, matriţa pe care o voi folosi mai târziu la turnarea bronzului am nevoie de fotografii ale celui sculptat, din cât mai multe unghiuri", spune Valentin Dodică. Acesta foloseşte, după modelarea matriţei în lut, tehnica „Ceara pierdută". „Din ceară, se face o lucrare exact ca bibeloul. Apoi, se scufundă într-un material rezistent la temperaturi ridicate. Pentru asta, eu folosesc un amestec din nisip şi ghips. În cuptor, ceara se topeşte, pur şi simplu se evaporă. În golul astfel creat, se toarnă bronzul", adaugă artistul.

Realizarea unui astfel de bust costă, în funcţie de dimensiuni, între 500 şi 1.000 de euro. „Avem deja câteva comenzi. Acestea se preiau şi mâine, în cadrul Târgului de Artă, Artizanat şi Antichităţi de la Polus Center", spune organizatorul expoziţiei cu vânzare, Tudor Scripor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite