IKEA se mobilează de 110 milioane de euro, la Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica Ecolor, furnizor de mobilă din judeţul Cluj al grupului IKEA, va avea, peste două săptămâni, o nouă hală de producţie pentru a onora comenzile gigantului suedez, care au crescut cu peste 100%.

Fabrica de mobilă a primit noi comenzi de 110 milioane de euro din partea grupului suedez. Paturi, noptiere şi dulapuri fabricate la Jucu vor  ajunge în magazinele IKEA. Astfel, producţia firmei din Jucu, aflată lângă fabrica de telefoane Nokia, va creşte cu peste 100% în următorii 3-4 ani, au declarat reprezentanţii companiei. 

Pentru a putea onora noul contract, cei de la Ecolor au decis să majoreze capacitatea de producţie. În luna august, vor fi finalizate lucrările de extindere a fabricii, cu cea de-a treia hală, care va deveni funcţională în această toamnă, a declarat Carl Widell, director general al Ecolor SRL. Construcţia a fost demarată la începutul acestui an. „Lucrările la noua hală vor fi finalizate în două săptămâni. Urmează apoi să utilăm hala, să instalăm noile utilaje achiziţionate şi începând din toamnă să creştem capacitatea de producţie", a explicat directorul. Potrivit acestuia, noul contract se întinde pe durata a patru ani.

Investiţii de 9 milioane de euro într-un singur an

Dorinţa de extindere, spune directorul, a venit ca rezultat al creşterii şi diversificării comenzilor din partea grupului IKEA. Zilnic, de la Jucu pleacă 10-12 TIR-uri încărcate cu mobilă pentru depozitele companiei suedeze. „De la 22.500 de metri pătraţi, suprafaţa pe care o ocupăm în prezent, vom ajunge cu noul spaţiu la 37.000 de metri pătraţi. Noua hală are o suprafaţă de 14.500 de metri pătraţi. Valoarea totală a investiţiilor pentru 2011 se ridică la 9 milioane de euro, în care intră cheltuielile legate de construcţie şi cele de dotarea cu utilaje", a declarat directorul general al Ecolor SRL. Dacă cei de la Ecolor sunt în plină campanie de extindere, anul trecut, un alt furnizor IKEA din Cluj, fabrica Vlădeasa Huedin, a intrat în insolvenţă, activele sale fiind scoase la vînzare de către Casa de Insolvenţă Transilvania.

Firma va face angajări în 2012

Angajările de personal nou vor avea loc abia în 2012. Directorul s-a arătat reticent însă în a oferi o cifră legată de numărul de posturi oferite de companie odată cu noua extindere. „Acum avem un număr de 240 de angajaţi. Pe viitor, am vrea să ajungem la cel puţin 300 de angajaţi în fabrică", a precizat Carl Widell. Tot acesta a precizat că firma îşi propune să ajungă în 2013 la o cifră de afaceri 40 milioane de euro, faţă de 26 milioane de euro pe 2010. „Estimăm că pe 2011 vom avea o cifră de afaceri ceva mai mare faţă de anul anterior, însă nu cu mult", a explicat managerul.

Mobilă mai ieftină

Din toamnă, spune directorul, mobila produsă în fabrica de la Jucu va fi mai ieftină. „Începând din septembrie şi până la sfârşitul anului vom scoate din producţie vechile produse şi le vom înlocui cu altele noi gen paturi, noptiere şi dulapuri. Vom produce mai multă mobilă însă mai ieftină", a explicat directorul. PAL-ul este adus din Polonia, dar şi de la Sebeş şi Rădăuţi. Cu toate acestea, spune directorul, preţurile practicate de furnizorii români nu sunt foarte convenabile.

 Deocamdată, firma produce exclusiv pentru IKEA. „Ei cumpără tot ceea ce putem noi să producem", a precizat Carl Widell. Cu extinderea din acest an, estimează acesta, fabrica va face faţă cu brio acordului cu gigantul suedez de mobilă. „Vom avea mai mult spaţiu decât necesarul. Nu plănuim o nouă extindere cel puţin câţiva ani de acum încolo", a declarat managerul fabricii din Jucu. Dacă ar fi să deschidă o nouă fabrică în România, spune directorul, aceasta va fi tot în Transilvania. „Am decis să venim în România după o discuţie cu cei de la IKEA care ne-au spus că au nevoie de furnizori importanţi în zona Balcanilor. Aveau nevoie de companii mari, nu de <<firme de garaj>>. Am hotărât să deschidem o fabrică aici. Cei de la ambasadă ne-au sfătuit să investim în zona Transilvaniei. Am ales Clujul pentru că aici aveam infrastructură şi aeroport", a adăugat Widell.

IKEA vrea un magazin în Cluj

Directorul Ecolor asigură că produsele IKEA vor ajunge şi la Cluj. Cu toate acestea, strategia de dezvoltare anunţată de grupul suedez pentru 2012 nu include niciun nou magazin în România.Ceva mai norocoşi vor fi bulgarii, unde suedezii au anunţat deja noi investiţii pentru anul viitor.  „Am vorbit cu reprezentanţii IKEA şi mi-au spus că au de gând să deschidă magazine în Bucureşti (unul în plus faţă de cel din Băneasa),Constanţa, Iaşi, Timişoara, Cluj şi Braşov. Nu ştiu când se va întâmpla asta, dar important este că există planuri în acest sens", a precizat Carl Widell.

La nivel global, grupul IKEA a avut în anul 2010 vânzări de 23,1 miliarde de euro şi a fost vizitat de 626 de milioane de persoane. Grupul deţine 280 de magazine în 26 de ţări şi are 127.000 de angajaţi. În România, magazinul IKEA a fost deschis în martie 2007.

Produce mobilă doar pentru IKEA

Firma Ecolor produce mobilier pentru export, exclusiv pentru depozitele şi magazinele IKEA . În prezent, societatea are două hale de producţie în Jucu şi în luna decembrie a anului trecut a cerut autorizaţie pentru a treia, cu scopul de a se extinde. Firma, prezentă pe piaţa clujeană din 2005, are 240 de angajaţi şi se întinde deocamdată pe o suprafaţă de 22.500 de metri pătraţi. Compania-mamă a Ecolor este Gyllensvaans Möbler din Suedia, o firmă producătoare de mobilă înfiinţată în 1946 şi principalul furnizor al IKEA încă din 1952.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite