FOTO Şase zei frumoşi veghează deasupra Clujului. Înainte au fost admiraţi de Liszt, Brahms, împăratul Franz Josef şi Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marte şi Minerva, doi dintre zeii de pe Muzeul de Artă din Cluj-Napoca  FOTO: cluj.travel
Marte şi Minerva, doi dintre zeii de pe Muzeul de Artă din Cluj-Napoca  FOTO: cluj.travel

Clujenii care trec prin faţa Palatului Banffy, actualul Muzeu de Artă, sunt privilegiaţi pentru că zeii le veghează paşii şi pot admira statui realizate de un mare sculptor austriac.

Body„De undeva de sus, zeii le veghează paşii. Sunt cei şase zei baroci care flanchează simetric, câte trei de o parte, stema familiei Banffy, pe coronamentului palatului. De la stânga la dreapta, faceţi cunoştinţă cu: Hercule, Apolo, Marte, Minerva, Diana şi Perseu“, povesteşte cluj.travel.

Sculpturile, care acum privesc ambuteiajele de la stopul din faţa învecinatului Hotel Melody, i-au urmărit şi pe Liszt sau Brahms în drum spre camerele pe care le ocupau la acelaşi hotel, pe împăraţii Francisc I sau Franz Joseph, coborând din trăsuri în faţa palatului, unde au fost găzduiţi cât au poposit la Cluj, dar şi pe Nicolae Ceauşescu vorbind oamenilor muncii din balconul palatului, în 1968.

Cele şase sculpturi care înfrumuseţează faţada Palatului Banffy au fost comandate sculptorului austriac Anton Schuchbauer, unul dintre cei mai importanţi artiştii ai epocii baroce din Transilvania.
Acesta s-a stabilit la Cluj în 1740 şi a fost ales să decoreze impozantul edificiu ridicat între 1774 şi 1786 pentru guvernatorul Transilvaniei, Gheorghe Banffy. Istoricii de artă susţin că cei şase zei au fost executaţi de fapt de ucenici ai lui Schuchbauer şi nu chiar de el.

Povestea întreagă, AICI.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite