Concurs liric de excepție la Cluj-Napoca. Proiectul Operei este destinat tinerilor artiști VIDEO

0
Publicat:

Un nou concurs de interpretare muzicală-canto se desfășoară la Cluj-Napoca, în perioada 6-9 iunie 2023. Verum Solitus Vocal Competition este organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Competiția vocală Verum Solitus, la Opera Română. FOTO: Opera Română
Competiția vocală Verum Solitus, la Opera Română. FOTO: Opera Română

Verum Solitus Vocal Competition este un proiect de viziune culturală co-organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca împreună cu Asociația Culturală New Hope.

Proiectul a luat naștere din dorința de a descoperi și susține interpreții de operă ai zilelor noastre, marcând anul 2023 cu o nouă competiție în România, adresată tinerelor talente ale universului operistic.

VERUM SOLITUS Vocal Competition se distinge nu doar prin premiile pe care le oferă, ci mai ales prin oportunitatea pe care o adresează tinerilor artiști lirici de a cânta în fața unui juriu cu adevărat excepțional!”, se arată într-un comunicat de presă al Operei Române din Cluj.

Florin Estefan – managerul Operei clujene și membru al juriului, alături de Octavian Lup – președintele Asociației New Hope și de mezzosoprana Viorica Cortez – președintele juriului, care a venit de la Paris pentru acest Concurs, au fost prezenți și alți membri ai jurului, format din 11 manageri și directori artistici ai instituțiilor lirice din România și Republica Moldova: Cristian Rudic – bariton și Manager general, Opera Națională Română Timișoara; Andrei Fermeșanu – tenor și Director general, Opera Naționale Română Iași, Kosztin Aron – Director general adjunct, Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca; Daniela Vlădescu – soprană și Manager general, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța; Teodor Niță – Director general, Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard Galați; Mihai Octavian Irimia – tenor și Director artistic, Opera Brașov; Felicia Filip – soprană și Manager general, Opera Comică pentru copii București; Daniel Jinga – Manager general, Opera Națională București; Antoniu Zamfir – Director general, Opera Română Craiova; Nicolae Dohotaru - Manager general, Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu.

„Sub egida Verum Solitus Vocal Competition se reunesc, așadar, numeroase personalități artistice și multiple entități culturale emblematice, într-un parteneriat de amploare, unic în țară!”, susțin organizatorii. 

Oportunitatea de a cânta pe scenele tuturor instituțiilor lirice din România 

Scopul Verum Solitus Vocal Competition este de a atrage interpreți cu vârsta maximă de până la 35 de ani, din întreaga Românie și Republica Moldova, pentru a le oferi oportunitatea de a fi auziți de personalități internaționale distinse, pe cele mai prestigioase scene din țară.

Prin urmare, câștigătorii concursului au oportunitatea de a cânta pe scenele tuturor instituțiilor lirice din România, începând cu celebra scenă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca din cadrul Galei Laureaților a Concursului, programată în 9 iunie 2023. 

Concursul oferă două mari premii, unul pentru voce feminină și unul pentru voce masculină, premii ce constă în contracte cu 11 opere, respectiv toate instituțiile lirice reprezentate de jurați. Mai mult, în finala concursului, publicul va avea ocazia să voteze în timp real interpreții favoriți, fiind acordat în gală și un premiu al Publicului, reprezentând un contract cu Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Jurații pot pune la dispoziție însă și premii speciale, dar pentru toți cei 30 de participanți câștigul rezidă din șansa pe carte și-au oferit-o, de a interpreta în fața unui juriu format din managerii generali ai tuturor teatrelor lirice din România și Republica Moldova, prezidat de mezzosoprana Viorica Cortez.

10 voci în finală 

Prima etapă s-a încheiat cu succes. În urma numeroaselor înscrieri, juriul prezidat de mezzosoprana Viorica Cortez și format din Manageri generali și Directori artistici ai tuturor instituțiilor lirice din România și Republica Moldova, vor delibera în etapa a doua (6-7 iunie), cu desfășurare în deosebita sală a Cercului Militar Cluj-Napoca, asupra concurenților, alegând 10 voci pentru a participa în Finala Concursului din 9 iunie, în care vor fi acompaniați de Orchestra Operei clujene aflată sub conducerea Maestrului dirijor David Crescenzi, Directorul artistic al instituției.

Biletele pentru Gala Laureaților pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bilete.ro și de la Agenția de Bilete a Operei, de luni până vineri, în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite