Cluj: Roboţi în slujba Cetăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru roboţi sunt folosiţi la Cluj în mod current la diverse activităţi, dificil de gestionat pentru oameni. Un simpatic robot-jucărie de pluş, două maşinării care se târăsc prin canale şi o arătare cu patru braţe şi „degete” de o precizie ieşită din comun. Aceştia sunt roboţii care au intrat în viaţa de zi cu zi a Clujului.

Nume precum Da Vinci sau Probo, roboţi folosiţi în medicină au ajuns prima pagină a ziarelor. În Cluj sunt folosiţi însă roboţi şi în canale, pentru a găsi problemele în conductele care traversează subteranul oraşului. Încă din 1997, Compania de Apă Someş a achiziţionat un robot pe care să îl folosească în canale, la identificarea blocajelor sau a altor probleme apărute la conducte.

De atunci, a fost cumpărat un al doilea robot, urmând ca un al treilea să fie achiziţionat în primăvară. Este vorba de roboţi de dimensiuni reduse, care se deplasează pe patru roţi şi au capete mobile, dotate cu cameră video. Imaginile surprinse sunt transmise pe un monitor, într-un laborator mobil.

image

Foto: Robotul folosit de Compania de Apă Someş

Paul Nemeş este unul dintre cei doi angajaţi ai Companiei care se ocupă de folosirea roboţelului. „Cu ajutorul lor inspectăm reţelele de canalizare defecte. Nu se ocupă cu înlăturarea sau curăţirea, dar ne ajută mult mai mult în identificarea exactă a locului cu probleme“, spune Nemeş.

Înainte să fie cumpăraţi cei doi roboţi se folosea o sârmă care era împinsă în conductă. Echipamentul de vizualizare canale a costat aproximativ 25.000 de lei noi iar autospeciala pe care s-a  montat a fost 64.000 de lei.

„Vedeta“ Da Vinci

O meserie mai curată are Da Vinci, probabil cel mai mediatizat robot din Cluj, folosit în chirurgie. Robotul cu patru braţe, a cărui achiziţie a costat două milioane de euro în 2009, este utilizat în mai multe ţări din Occident şi a apărut în seriale precum „Doctor House“ şi „Anatomia lui Grey“. Medicii de la Spitalul Municipal (fost Clujana) pot opera, cu ajutorul robotului, pacienţi care suferă de colecistită acută, până la tumori sau cazuri de obezitate.

image

Foto: Robotul Da Vinci, folosit în chirurgie la Cluj

Probo, simpaticul „elefănţel“ verde

Ultimul pe listă, Probo, roboţelul cu blană din pluş verde, a fost adus zilele trecute la Cluj din Belgia, pentru a fi testat clinic şi utilizat în tratamentul copiilor cu tulburări de tip autist, oferindu-le şansa de a beneficia de cele mai noi tehnologii şi terapii din domeniu. Probo are 70 de centimetri iar producţia lui i-a costat pe cercetătorii belgieni aproximativ 50.000 de euro.

image

Foto: Robotul Probo

Roboţii industriali domină

Potrivit prof. dr.ing. Stelian Brad, de la catedra de Robotică a UTCN, majoritatea roboţilor folosiţi în momentul de faţă la noi în ţară sunt cei industriali. România are aproximativ 700 de astfel de maşinării în momentul de faţă, cele mai multe (până în 70 la sută) fiind folosite în zona Ardealului, dar niciunul la Cluj.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri