Cine minte în cazul plăcuţei de pe grupul statuar Matia Corvin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu-şi asumă vina în cazul plăcuţei cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost amplasată, luni seară, ilegal, pe grupul statuar Matia Corvin din centrul municipiului Cluj-Napoca.

Ministerul Culturii a comunicat că plăcuţa în care apare un citat al lui Iorga şi care nu este privit cu ochi buni de către comunitatea maghiară din Cluj-Napoca este amplasată ilegal pe grupul statuar, deoarece nu apare în proiect. Totuşi, Primăria contrazice ministerul şi susţine că plăcuţa e amplasată legal şi apare şi în proiect. Pe schiţă, însă, nu apare decât o tăbliţă, cea explicativă, iar la faţa locului se află ambele.

„Plăcuţa nu a fost pusă pe ascuns, ci constructorul  (sublinierea redacţiei) a pus-o atunci când a ajuns. A ajuns probabil mai târziu", a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, cu referire la plăcuţa amplasată luni.

Totuşi, surse foarte bine informate cu privire la acest caz au declarat că nu constructorul a amplasat plăcuţa ilegală. „Constructorul nu a mai intervenit asupra lucrării după ce s-a făcut recepţia, în urmă cu câteva luni“, au spus sursele citate. Reprezentanţii Concefa, constructorul care a executat restaurarea grupului statuar, au refuzat să facă vreun comentariu.

Întrebat, ieri, de către reporterii „Adevarul de Seară” Cluj-Napoca dacă plăcuţa e amplasată legal sau ilegal, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat: „Vă las pe dumneavoastră să trageţi concluziile şi să vă daţi seama care e ilegală“.

Potrivit legii privind protejarea monumentelor istorice, constituie contravenşii „executarea de lucrări asupra unui monument istoric fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor“ şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Citeşte şi
Primăria Cluj-Napoca nu va îndepărta plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga UPDATE: Primarul nu ştie care plăcuţă e amplasată ilegal

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite