Casa care dansează la festivalul „Colours of Cluj”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Casa care dansează" este un proiect prezentat în toată lumea de artist.
"Casa care dansează" este un proiect prezentat în toată lumea de artist.

Participanţii la prima ediţie a festivalului „Colours of Cluj” (1-4 august) vor putea „să mişte” o clădire de pe Bulevardul Eroilor, în cadrul proiectului de videomapping interactiv al artistului Klaus Obermaier.

Clujenii şi vizitatorii care vor trece prin zona centrală a oraşului în timpul primei ediţii a festivalului „Colours of Cluj” (1-4 august), vor avea ocazia să participe la un experiment artistic inedit, pus în scenă de Klaus Obermaier, unul dintre cei mai apreciaţi artişti media ai momentului. „Dancing House” („Casa care dansează”) este un proiect de videomapping interactiv – o proiecţie video pe faţada unei clădiri la care pot participa toţi spectatorii. Practic, imaginea video proiectată pe clădire va fi controlată direct de către privitori, prin mişcările lor. Evenimentul este inspirat de tema acestei prime ediţii a festivalului: „Împreună”.

Lansarea proiectului


Lansarea proiectului „Dancing House” va avea loc joi, 1 august, de la ora 22.00, în cadrul festivităţii de deschidere oficială a festivalului. Instalaţia va fi prezentă şi în celelalte zile ale festivalului, în 2, 3 şi 4 august, între orele 22.30 şi 23.30. Proiecţia se va realiza pe faţada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 1. 

„În era social media, cu Facebook şi Google+, aşteptările tinerei generaţii de la artă s-au schimbat, mergând mai ales lucrări de artă în domeniul public. Instalaţiile interactive trec de receptarea pasivă şi amuzament deoarece creează o experienţă imersivă şi comunicativă. Lucrarea de artă devine vie numai prin participarea activă a vizitatorilor, prin felul ludic în care aceştia o folosesc. Receptorii pasivi se transformă în jucători creativi. În Dancing House, utilizatorii sunt invitaţi să se mişte, să sară şi astfel să ajungă – aşa cum sugerează şi titlul – să danseze: atât ei, cât şi clădirea”, explică artistul pe site-ul său, www.exile.at/dancing_house.


Atelier de tehnici media 

Pentru a-şi prezenta tehnica şi conceptul, Klaus Obermaier va susţine, în premieră în România, şi un atelier de tehnici media interactive, care se va desfăşura în perioada 31 iulie-3 august, între orele 11:00 şi 17:00, la Casa TIFF (str. Universităţii nr. 6). La atelier este invitat şi artistul mediaStefano D’Alessio. Limita locurilor disponibile este de 10 participanţi, care vor fi selectaţi pe baza unei scrisori de motivaţie.

Atelierul se adresează tuturor artiştilor video sau celor care au o minimă  experienţă în filmare şi editare video, eventual şi în renderizare 3D, şi va fi predat în limba engleză. Tehnicile învăţate vor putea fi folosite pentru crearea de instalaţii video interactive. Doritorii se pot înscrie la atelier pe baza unei scrisori de motivaţie ce trebuie trimise la adresa dorin@shiftart.ro până în data de 29 iulie.

Cine este Klaus Obermaier


Klaus Obermaier este un artist media, regizor şi compozitor austriac ce lucrează în domenii diverse: dansul, teatrul, muzica, artele media. Creaţia lui se remarcă prin viziunea artistică radicală şi prin inovaţiile tehnice propuse, bucurându-se de o largă apreciere din partea criticii şi a publicului. Modalităţile sale inedite de lucru îmbină limbajele mediatice cu spectacolul în timp real, desfiinţând astfel limitele clare dintre realitate şi lumea virtuală, dintre corp şi imagine.

Performance-urile şi proiectele inter-media create de el au fost prezentate la festivaluri şi teatre din Europa, Asia, America de Nord şi de Sud şi Australia. A colaborat cu Bălănescu Quartet, condus de cunoscutul musician de origine română Alexander Bălănescu, dar şi cu German Chamber Philharmonics şi Art Ensemble of Chicago ori dansatori renumiţi precum Chris Haring, Robert Tannion (DV8), Desireé Kongerød (S.O.A.P. Dance Theatre Frankfurt). Din 2006 este profesor la Universitatea din Veneţia, unde predă cursuri de regie şi new media. În 2010 şi 2011 a susţinut cursuri de coregrafie şi new media la Accademia Nazionale di Danza di Roma, fiind invitat la diverse universităţi şi instituţii din lume. Mai multe detalii despre Klaus Obermaier: www.exile.at.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite