Cutremurul, resimţit la Călăraşi şi în Bulgaria. Seismul de 5,6 grade pe scara Richter a fost "anunţat" de un vuiet prelung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul cu mangnitudinea de peste 5 grade Richter, produs în Vrancea, sâmbătă seară, la ora 21.20, a fost resimţit şi la Călăraşi. Chiar şi cei care locuiesc la curte au tras o sperietură zdravănă.

UPDATE. Cutremulrul din Vrancea a fost atât de puternic încât s-a simţit şi la vecinii de peste Dunăre. Bulgarii din Varna şi Ruse au fost îngroziţi de seismul care s-a produs în inima Moldovei, unda de şoc fiind resimţită la sute de kilometri distanţă.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scare Richter a avut loc în jurul orei 21.14 în zona Vrancea. Seismul a afectat reţelele de telefonie mobilă şi fost simţit şi în Capitală. Cutremurul a durat câteva zeci de secunde şi s-a simţit foarte puternic în clădirile înalte, fiind resimţit inclusiv în Călăraşi, Tulcea, Constanţa, Braşov, sau Roman.

“A durat destul de mult mişcarea şi chiar m-am speriat, deşi locuiesc la curte. Sper să nu avem parte de un seism puternic. Am simţit cutremurul, eram în pat, priveam la televizor şi chiar mă gândeam că trece prin zonă un camion. Imediat însă am avut un vuiet prelung. Mi-am dat seama că vine cutremurul. Am avut parte de o sperietură zdravănă”, a spus Ioana Stan, pensionară. Specialiştii însă dau asigurări că activitatea seismică este una normală pentru ţara noastră şi nu avem motive de îngrijorare. În acest an, pe 29 martie, un alt cutremur de 5 grade a fost resimţit la Călăraşi.

Reţeaua de telefonie blocată

La Călăraşi, seismul a afectat reţeaua de telefonie fixă Telekom. Oamenii spun că locuinţele şi mobila din casă au început să trosnească inexplicabil, iar telefonul nu a mai funcţionat. Pe strada Cornişei, în zona 5 Călăraşi, oamenii s-au panicat şi au ieşit în faţa blocului. Elena Niţu, de 86 de ani, locuieşte singură, la etajul 3. “Am avut impresia că se prăbuşeşte mobila şi că peretele vine peste mine. Am ieşit pe scară, unde se aflau şi ceilalţi vecini speriaţi. Apoi am coborât în faţa blocului”, a povestit pensionara.
 

Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade), informează Institutul Naţional de Fizică a Pământului.

Vă recomandăm şi:

Devotament. Cum a salvat o căţeluşă viaţa stăpânilor săi la cutremurul din 4 martie 1977

FOTO Cum arăta Bucureştiul în 1977, la câteva luni după cutremur. Pozele au fost făcute prin parbrizul unui autobuz

Un cutremur ca cel din 1977 va demola Centrul Vechi al Bucureştiului

Deşi mic, cutremurul de duminică seamănă cu cel din 1977. „Deocamdată nu s-a terminat activitatea de replici”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite