VIDEO FOTO Sute de copii şi tineri din centrele de plasament buzoiene, trataţi gratuit de stomatologi italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica ambulantă amenajată în TIR are dotări de ultimă oră  FOTO: Iulian Bunilă
Clinica ambulantă amenajată în TIR are dotări de ultimă oră  FOTO: Iulian Bunilă

Aproape 500 de copii din centrele de plasament buzoiene au beneficiat în această vară de tratament dentar gratuit, graţie unui proiect de voluntariat care va dura până în septembrie. Organizaţia „Overland for smile”, din Italia, a deplasat la Buzău un cabinet stomatologic mobil, amenajat într-un TIR, unde medicii şi rezidenţii înscrişi în proiect au tot ce le trebuie pentru a-şi trata cu succes pacienţii.

Cabinetul mobil al voluntarilor italieni staţionează de la începutul lunii iulie în curtea centrului de urgenţă al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău. 

Într-o singură zi, câte 20, 30 de copii din centrele de plasament ajung pe mâinile stomatologilor italieni, pentru a beneficia de tratamente dentare. „Într-o lună şi jumătate, am făcut aproximativ 460 de vizite şi am efectuat în jur de 1700 de intervenţii. Problemele dentare sunt de la carii simple, la carii profunde, care necesită devitalizări, reconstrucţia dintelui sau chiar extracţii”, a spus  dr. Patrizio Galeano, coordonatorul echipei de medici italieni.

Clinica ambulantă amenajată în TIR are dotări de ultimă oră, care le asigură stomatologilor condiţii de lucru asemănătoare celor din cabinetele pe care le deţin în ţara lor. „Sunt trei unităţi stomatologice adaptate la spaţiul pe care îl deţinem. Totul este calculat pentru mobilierul specific, cu aparatură pentru radiografii, echipament de sterilizare. Dotarea este adaptată la spaţiul mic pe care ni-l oferă camionul, însă nu ne lipseşte nimic”, ţine să precizeze dr. Antonio Galeano, unul dintre stomatologi.

Grupul de voluntari străini este ajutat în relaţia cu pacienţii de către colegi români, medici vorbitori de limba italiană. „Oamenii aceştia nici nu mai concep să aibă vacanţe. Ei, o săptămână, îşi închid cabinetul personal şi vin pentru copiii noştri, încărcaţi cu jucării şi mai ales sufleteşte. Echipele se schimbă în fiecare sâmbătă, pentru că ei vin pentru câte o săptămână”, a precizezat dr. Antonela Ioniţă, reprezentant în România al organizaţiei ”Overland for smile”.

Stomatologii italieni au tratat cu multă seriozitate şi atenţie problemele dentare ale copiilor instituţionalizaţi, inclusiv ale celor cu handicap, fără să ţină cont de gravitate sau costurile intervenţiei. „Pentru instituţia pe care o reprezint, a fost un mare sprijin această echipă de voluntari venită din Italia, ţinând cont că orice intervenţie stomatologică este extrem de costisitoare, ceea ce ar fi însemnat ca sistemul să cheltuiască toţi aceşti bani”, a precizat Roxana Kovacs, purtător de cuvânt al DGASPC Buzău.

Echipele medicale se schimbă la fiecare sfârşit de săptămână, fiecare tură fiind compusă din 15 persoane, medici, asistenţi medicali şi igienişti profesionişti, cu cel putin trei ani de experienţă. 

Caravana fundaţiei „Overland for smile” va rămâne la Buzău până la jumătatea lunii septembrie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite