PORTRET / Teodor Marcu - Ultimul pietrar de la Casa Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A învăţat arta prelucrării pietrei şi a marmurei din plăcere iar acum este preşedintele Asociaţiei Naţionale a Constructorilor de Monumente Funerare.

Este unul dintre ultimii pietrari specializaţi, cu studii de specialitate. A învăţat să lucreze piatra din pasiune, a ajuns să facă mii de lucrări şi s-a specializat în monumente funerare.

"Sunt absolvent al Şcolii Tehnice Postliceale de Construcţii Civile Industriale, pe care am absolvit-o în 1969. O perioadă am fost şef de şantiere prin ţară şi am revenit la Ploieşti, unde aveam nişte prieteni care lucrau monumente funerare. Făceau mozaicărie, cioplitorie de marmură, placaje de marmură", îşi aminteşte bărbatul primul contact cu arta prelucrării pietrei.

După câţiva ani, Teodor Marcu şi-a luat repartiţie la Buzău pentru că ştia că aici nu este niciun atelier de prelucrare a marmurei. Acest lucru însemna pentru el o mare provocare. "În 6 aprilie 1976 am venit la Buzău pentru că aici nu era nimeni care să prelucreze marmură şi am venit împreună cu un alt coleg să ne ocupăm de treaba asta. Mergeam şi aduceam marmură de la Simeria, de la Tulcea, de la Vaşcău, luam blocurile şi le debitam, le prelucram. Am făcut un atelier nou şi am început să lucrăm mult, pentru că aveam comenzi", povesteşte Teodor Marcu.

Când a început construcţia Casei Poporului nimeni nu mai avea voie să lucreze cu marmură în ţară, pentru că toată materia primă trebuia să mergă către noua construcţie. Acest lucru nu a însemnat însă lipsă de comenzi pentru tânărul pietrar.

"La Casa Poporului, fiecare judeţ îşi avea partea lui de executat, atât părţi de interior, cât şi de exterior. Exteriorul este făcut din piatră Viştea, piatră Podeni, o piatră calcaroasă. Întreprinderea Construcţii Montaj Judeţean a luat lucrarea pentru Buzău şi ei nu aveau oameni. Aşa că ni s-a dat nouă toată lucrarea, la Cooperativa Constructorul, mai ales că aveam şi utilaje", îşi aminteşte Teodor Marcu.

Pentru o perioadă de trei ani, Teodor Marcu a lucrat, împreună cu echipa sa, la piese pentru somptuasa clădire. A fost o perioadă de mari satisfacţii atât profesionale cât şi materiale.

"Fiecare element avea o schiţă anume. Am făcut în trei ani mii de piese, nici nu mai ştiu câte. Noi am lucrat pentru faţada B6, cea dinspre strada 13 Septembrie. Lucram atunci pe bani foarte mulţi. În anii aceia eu luam salariul 12.000 de lei, foarte mult. Îmi amintesc că ne supravegheau la sânge, şi de la Primărie şi de la Securitate, şi de la Cooperativă, ca să ne încadrăm ca timp şi să iasă totul cum trebuie", ne-a declarat Teodor Marcu.

După '89, pietrarul şi-a deschis un atelier propriu şi cu această ocazie s-a întors la prima sa dragoste, sculpura de monumente funerare, de care se ocupă şi în prezent.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este scopul Asociaţiei Constructorilor de Monumente Funerare?
M-am gândit că eu cunosc jumătate din pietrarii din România şi am zis să pun bazele unei asociaţii ca să nu se piardă meseria. Am făcut-o ca să putem să îi ajutăm pe cei care vor să înveţe. Vreau să încerc să fac un parteneriat cu AJOFM-ul, ca toţi cei care vor să înveţe să fac un curs de specializare.

Se mai practică meseria aceasta aşa cum se făcea pe vremuri?
Pietrăria s-a dus. Şcoală nu există şi îmi pare rău, pentru că meseria moare. Pe vremuri ne specializau pe meserii, acum nu mai nici tineri dispuşi să înveţe. Mai mult decât atât, a apărut moda asta a crucilor subţirele, mici, făcute repede, nu mai are nimeni răbdare să facă finisaj cum se făcea o dată.

Ce îi place
Îmi place să ascult muzică, să mai citesc o carte şi să stau de vorbă cu prietenii. Îmi place să citesc ziarele şi şi să mă uit la televizor ca să fiu informat, dar evit tot ce ţine de politică. Mi-ar place să transmit meseria şi altora.

Ce nu îi place:
Că ţara asta s-a umplut de tâlhari, înşelători, hoţomani. Când îmi aduc aminte de oameni care habar nu aveau de nimic şi nu aveau un leu în buzunar, iar acum s-au îmbogăţit peste noapte, mă apucă nervii. Mârşăvia asta care este pe faţă.

PROFIL:
Născut: 30 mai 1949, la Ploieşti
Familie: căsătorit, o fiică
Ocupaţie: Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Constructorilor de Monumente Funerare

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite