Inspector ITM, arestat pentru mușamalizarea unui accident mortal de muncă. Șpaga a fost un plin de carburant

0
Publicat:

Un funcționar din Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău a primit mandat de arestare preventivă pentru 25 de zile, pentru luare de mită. El încercat să mușamalizeze un accident de muncă soldat cu decesul unei persoane, în schimbul unui plin de carburant.

Inspectorul a fost arestat. SURSA Arhivă
Inspectorul a fost arestat. SURSA Arhivă

În același dosar mai este inculpat administratorul unei societăți de exploatare forestieră, găsită responsabilă de moartea unui muncitor. Acesta ar fi îndemnat un alt bărbat, care nu avea nici experiență, nici forme legale de angajare, să manevreze excavatorul pentru a doborî un arbore.

Cum îndrumările nu au fost corecte, în cădere copacul doborât de utilaj a surprins și a accidentat mortal bărbatul de 36 de ani, din județul Covasna. Patronul nu a luat măsuri de delimitare și semnalizare a locului în care se efectua exploatarea forestieră.

Conform unui comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, administratorul societății ar fi contactat un inspector ITM pentru a obține sprijin în acoperirea incidentului și evitarea consecințelor legale.

Inspectorul superior din cadrul ITM Buzău a îndeplinit un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, în scopul emiterii unor concluzii favorabile și neconforme cu realitatea faptică pentru a-l exonera pe administratorul societății comerciale de tragerea la răspundere penală.

În schimbul încălcării atribuțiilor de serviciu, funcționarul a alimentat gratuit, cu carburant, de la unul dintre punctele de lucru ale societății comerciale în cadrul căreia a fost produs accidentul de muncă.

Pentru obținerea probatoriului în cauză, la data de 27 martie 2024, ofițerii DGA, sub coordonarea procurorului de caz, au pus în executare trei mandate de percheziție la domiciliile celor doi inculpați, precum și la sediul secundar, punct de lucru al societății comerciale respective.

În urma desfășurării activităților de percheziție domiciliară, au pus în executare trei mandate de aducere, persoanele fiind prezentate unității de parchet în vederea continuării cercetărilor.

„În aceeași zi, procurorul de caz a dispus măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore față de inspectorul din cadrul ITM Buzău, iar la data de 28.03.2024, ambii inculpați au fost prezentați instanței, asupra acestora fiind dispusă măsura arestării preventive pentru 25 de zile”, se arată în comunicatul Parchetului Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite