Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost ridicat de poliţişti de acasă şi dus la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul Preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a primit astăzi mandat de aducere de la Curtea de Apel Bucureşti, după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor.

Cristinel Bîgiu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, merge la închisoare. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis astăzi să menţină sentinţa pe fond de cinci ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru luare de mită, conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor.

În urmă cu doi ani, Bîgiu a fost reţinut, apoi arestat, fiind acuzat că a primit mită pentru favorizarea unei firme care a asigurat consultanţa la întocmirea strategiei de dezvoltare a judeţului Buzău.

A fost preluat de poliţişti de acasă şi dus la Penitenciarul Focşani.

Magistraţii Tribunalului Călăraşi au decis, în luna aprilie, condamnarea fostului preşe­dinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, la cinci ani şi două luni de închisoare cu executare şi interzicerea pentru doi ani a unor drepturi, într-un dosar de luare de mită. Totodată, acestuia i s-a confiscat suma de 45.000 de lei. Cristinel Bîgiu a fost arestat preventiv în decembrie 2014, în urma unui flagrant organizat de procurorii DNA în faţa blocului în care locuia şi a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor.

Potrivit rechizitoriului DNA, Cristinel Bîgiu a fost deferit justiţiei pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor.

Conform sursei citate, în perioada decembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei pre ca o conducea să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă, prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică, să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele. Procurorii DNA susţin că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv, nimeni altul decât artizanul mitei - Dragoş Cojocea, zis Mamulos-, urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recu­pereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite