Cristi Bîgiu a primit doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul ”mită pentru contractul de la Primăria Ghergheasa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristinel Bîgiu FOTO Mediafax

Cristi Bîgiu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care fostul şef al RA-APPS Gabriel Surdu a fost deferit justiţiei pentru cumpărare de influenţă în vederea obţinerii unui contract de lucrări de la Primăria Ghergheasa.

Instanţa a mai decis confiscarea de la Bîgiu a sumei de 75.000 euro, pentru care se menţine sechestru asigurător până la concurenţa sumei.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău este acuzat ca a încasat o mită în valoare de 75.000 de euro de la fostul şef al RA-PPS, Georgian Surdu, pentru a-i înlesni obţinerea unui contract de lucrări în comuna Ghergheasa. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Georgian Surdu la 3 ani de închisoare cu executare. 

Ambele decizii nu sunt definitive şi pot fi atacate cu apel.

Conform rechizitoriului, în cursul lunii august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat lui Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar.

Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu Gabriel Georgian şi i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza judeţului Buzău. La rândul său, Surdu Gabriel Georgian i-a promis preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei.

De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranşă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiind remişi lui Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar.

La data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective şi firma controlată de Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

”Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranşă de 75.000 euro”, se arată în rechizitoriu.

Fostul preşedinte al CJ Buzău are deja o condamnare în primă instanţă la 5 ani şi 2 luni de închisoare cu executare şi interzicerea pentru doi ani a unor drepturi, în Dosarul şpăgii de Sf. Nicolae.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite