Autorităţile Buzăului promit asfaltarea drumului spre patria chihlimbarului, la doi ani după lansarea unei petiţii online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
colti

Consiliul Judeţean Buzău va reabilita drumul de acces către comuna Colţi, zonă de importanţă turistică, însă mai întâi trebuie luat în administrare de la autorităţile locale. În urmă cu doi ani, localnicii au lansat campanii pe internet şi petiţii online, pentru a atrage atenţia asupra stării jalnice a acestui drum.

„Drumul chihlimbarului”, aşa cum este numită şoseaua care duce spre Colţi, va fi asfaltat în totalitate, promite Emanoil Neagu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean. Drumul comunal, care intră în aria de răspundere a primăriilor Pătârlagele şi Colţi va fi reabilitat cu investiţii suportate de Consiliul Judeţean. Cele două administraţii comunale nu dispun de bani pentru refacerea carosabilului.

Anul trecut, Consiliul Judeţean a preluat aproximativ 4 kilometri din drum în administrare temporară şi l-a reabilitat până la ieşirea din localitatea Sibiciu. Pentru asfaltarea şi celeilalte jumătăţi, procedura ar urma să fie repetată la acest sfârşit de an, până cel târziu la primăvară.

”În următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean, vom încerca, dacă şi domnii consilieri vor vota, să preluăm şi celălalt tronson, ca să putem începe procedurile de licitaţie ca apoi în primăvară, cel târziu, să putem interveni şi să putem spune că drumul a fost reabilitat în totalitate”, a declarat Emanoil Neagu, preşedinte interimar al CJ Buzău.

”Drumul chihlimbarului”  are o importanţă turistică deosebită pentru că asigură accesul turiştilor la muzeul din localitate şi la aşezările rupestre de la Aluniş.

În 2013, un grup de localnici din comuna buzoiană Colţi a creat un cont pe Facebook, special pentru a reclama starea jalnică a drumului către obiectivele turistice ale zonei. Iniţiativa a debutat cu lansarea unei petiţii online pentru reabilitarea drumului judeţean ce leagă DN 10 de comuna Colţi, care, pe durata iernii, devenise impracticabil din cauza craterelor.

buzau

Campania a avut ecou în scurt timp. În anul următor, 2014, administraţia judeţului a solicitat primăriilor Pătârlagele şi Pănătău predarea în administraţia Consiliului Judeţean Buzău a unei porţiuni din drumul ce leagă DN 10 de comuna Colţi tocmai pentru a putea aloca banii necesari reabilitării.

Colţi este o comună din judeţul Buzău, formată din satele Aluniş, Colţi (reşedinţa), Colţii de Jos şi Muscelu Cărămăneşti. Comuna se află în zona montană a judeţului şi este cunoscută pentru colecţia muzeală de chihlimbar, singura din România, aflată în satul de reşedinţă, precum şi pentru biserica din piatră din zona satului Aluniş.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite