Şcoala românească, Valea Olimpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Şcolile româneşti pregătesc olimpici pe bandă rulantă", „suntem o ţară care exportă inteligenţă", „învăţământul românesc este mai bun decât o spun unele persoane rău-intenţionate" - sunt lucruri pe care, dacă nu le-am rostit, cel puţin le-am gândit de multe ori. Ştirile cu elevi sau studenţi români care cuceresc concursuri şi olimpiade prin diferite colţuri ale lumii ne trezesc mândria naţională, dar ne fac s

Am participat acum câteva săptămâni la un seminar susţinut de Sorin Ioniţă. Într-o prezentare pe care am considerat-o atunci subiectivă şi mult prea pesimistă, Sorin Ioniţă ne vorbea despre absenţa şcolilor româneşti din topurile internaţionale privind performanţa educaţională.

Am vrut să mă conving singur că nu are dreptate şi că se înşală. Dar, mai bine, n-o făceam! O simplă parcurgere a celor mai cunoscute topuri ale colegiilor şi universităţilor din lume arată adevăratul nivel al şcolii româneşti: nicio universitate din ţara noastră nu se regăseşte printre primele 500 de instituţii de învăţământ ale lumii. În clasamente în care Polonia şi Cehia au câte 3 universităţi calificate, iar Ungaria, Slovenia, Pakistanul şi Uruguay-ul au câte o universitate, şcolile româneşti nu apar nici măcar în preajma locului 500. Bineînţeles, metodologiile de clasificare, instituţiile care întocmesc topurile şi interesele pe care le pot ascunde lasă loc de interpretări, dar este greu de crezut că o şcoală bună, fie ea şi românească, nu şi-ar găsi măcar un loc codaş într-un astfel de clasament.

Realitatea o înţelegem cu toţii. Avem câţiva elevi şi studenţi valoroşi, care fac performanţă şi care câştigă premii internaţionale. Responsabililor din învăţământ le place să-i plimbe pe la televizor şi prin ziare, să le ofere câte o diplomă lucioasă şi un premiu derizoriu (cel mai adesea de ordinul a unor sute de lei). Şi atât. Nu vedem că, în şcolile în care învaţă un astfel de elev sau student genial, se ascund alte câteva sute de elevi mediocrii. Şi nu vedem că „şcoala românească de olimpici" scoate pe bandă rulantă absolvenţi fără perspectivă. În locul unde credem că se înalţă Muntele Olimpului, se întinde, mai de grabă, prea larga Vale a Olimpului. Trei muşuroaie unul lângă altul nu ţin loc de-un munte.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite